Putin kvůli brexitu nečeká konec sankcí. Žirinovský předpovídá rozpad EU

Ruský prezident Vladimir Putin vidí za rozhodnutím Britů o odchodu z Evropské unie jejich nespokojenost s řešením migračních a bezpečnostních problémů Evropy a evropskou byrokracií. Změnu v protiruských sankcích však kvůli výsledkům referenda neočekává. Zatímco ruští vládní politici se zatím vyjadřují k výsledkům hlasování spíše zdrženlivě, od jiných zaznívají i „odvážnější“ postoje. Populista Vladimir Žirinovský třeba předpovídá rozpad EU.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

Někteří britští politici včetně premiéra Camerona mluvili o tom, že z brexitu bude mít Moskva radost. To Putin odmítl.

„Prohlášení premiéra a dalších britských činitelů, že odchod Británie z EU je pro Rusko výhodný, je nekorektní pokus ovlivnit veřejné mínění a projev nízké politické kultury,“ řekl Putin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce některých ruských politiků na výsledek referenda o brexitu přiblížil zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Podobně odmítavě reagoval na slova svého britského protějšku Philipa Hammonda také ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ten v duchu kousavého humoru poznamenal, že se mu nedostalo lékařského vzdělání a proto nebude komentovat případy, které vyžadují léčení. Podle Lavrova je výsledek referenda britskou záležitostí.

Někteří ruští politici však uspokojení nad výsledky referenda neskrývali.

„Zemědělská, provinciální a dělnická Británie řekla NE té unii, kterou vytvořila finanční mafie, globalisti a všichni ostatní,“ uvedl třeba populista a poslanec Státní dumy Vladimír Žirinovský.

„Premiéru Cameronovi pošleme telegram následujícího znění: Náš velký příteli, jsme rádi, že britský národ vyvodil správné závěry bez ohledu na vaši agitaci. Samozřejmě, že byste měl okamžitě podat demisi. V budoucnosti z unie odejdou Německo i Francie a Evropská unie se definitivně rozpadne,“ dodal Žirinovský.

Vlivný předseda mezinárodního výboru Státní dumy Alexej Puškov se naopak domnívá, že vlády osiřelých členských zemí Evropské unie teď udělají vše pro to, aby podobným referendům zabránily.

„Jsem přesvědčený, že teď přijmou drastická opatření, aby nikdo ani ve snu nepomyslel na nějaké referendum, protože postoje a zájmy většiny obyvatelstva mnohých zemí Evropské unie jsou v ostrém protikladu vůči té politice, kterou unie provádí,“ poznamenal Puškov.

Zjuganov: Angličané nechtějí miliony uprchlíků

Předseda ruských komunistů Gennadij Zjuganov hlavní příčiny britského odmítnutí nevidí jen v tématech týkajících se EU, jako jsou o sociální politika či migrační krize, ale rozhodnutí podle něj souvisí i s rolí Spojených států.

„Anglie předvedla, že brání své sociální výdobytky, protože transatlantické dohody je o ně připravily. Angličané dali na srozuměnou, že nechtějí přijímat miliony uprchlíků. Evropa jich přijala milion a zalknula se. Britové dali najevo, že i když Amerika zůstává starším bratrem, budeme vládnout naší zemi, jak sami uznáme za potřebné,“ řekl Zjuganov.

Ruští ekonomové se shodují v tom, že na ruské hospodářství britské rozhodnutí žádný výrazný vliv mít nebude. Putin řekl, že se Moskva bude snažit případné negativní dopady minimalizovat.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme