Dobrodinci a mecenáši převzali na Nové scéně Národního divadla ceny Ď

Bývalý ministr školství Petr Piťha se stal nositelem ceny Ď (dík) v kategorii morální vzor České republiky. Dalších 18 cen získali mecenáši a dobrodinci z oblasti kultury, charity, vědy a vzdělávání. Autorem a organizátorem projektu byl už pošestnácté Richard Langer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cena Ď

Cena Ď | Foto: Richard Langer

Nepočítaně zaznělo na Nové scéně Národního divadla děkujeme nebo jen zkráceně Ď. Patřilo i Dagmar Paterové a Zdeňku Švehlovi ze Strakonic. Díky nim má Nadace pro transplantace kostní dřeně více peněz na vyhledávání nových dárců a jejich vyšetření, které nehradí zdravotní pojišťovny.

„My jsme to úsilí zaměřili na konání vánočního jarmarku. Nabízíme dárkové věci, které vyrobí žáci škol, seniorské domy, jednotlivci nebo umělecké dílny, a výtěžek je věnován Nadaci pro transplantace kostní dřeně. Máme to každoročně v předvánočním čase v Sokolovně ve Strakonicích,“ popsal Zdeněk Švehla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dobrodinci a mecenáši převzali na Nové scéně Národního divadla ceny Ď. Udílení cen sledoval Jaroslav Skalický

Spolu s Dagmar Paterovou už z prodeje na jarmarcích získali pro nadaci skoro 600 tisíc korun. Oba mají pro tuto činnost své osobní důvody. Když pan Švehla onemocněl, paní Paterová vstoupila do registru dárců kostní dřeně.

„Poštěstilo se mi, že po šesti letech od přihlášení jsem byla dárkyní kostní dřeně pro neznámou pacientku. A pak jsem si říkala, že když už jsem se do toho dala, tak by bylo dobré v tom nějak pokračovat,“ vysvětluje Dagmar Paterová.

Jejich cílem je získat pro Nadaci kostní dřeně alespoň milion korun. „Pro mě je to jakési dostání si slibu. Když jsem prožíval to těžké období v nemoci, tak jsem si říkal, že bych to rád nějakým způsobem společnosti vrátil, protože je to všechno velice nákladné. A pak je to vyjádření jakéhosi vnitřního postoje,“ dodává Zdeněk Švehla.

Letošní Ď patřilo i Dagmar Paterové a Zdeňku Švehlovi ze Strakonic | Foto: Jaroslav Skalický

Jaroslav Skalický, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme