Brexit nejspíš ovlivní export i život Čechů ve VB. Obavy jsou hlavně z nových pravidel

Obyvatelé Velké Británie si v referendu odhlasovali odchod z Evropské unie. Češi, kteří ve Spojeném království studují nebo pracují, se obávají, jak moc toto rozhodnutí změní jejich dosavadní život. Čeští podnikatelé obchodující s Británií se teď zase bojí, s jakými pravidly země přijde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokud se Británie rozhodne zůstat, spustí se diskuze o tom, jak učinit unii pružnější

Pokud se Británie rozhodne zůstat, spustí se diskuze o tom, jak učinit unii pružnější | Foto: Matt Dunham | Zdroj: ČTK

Odchod Velké Británie z Evropské unie by mohly pocítit i české podniky. Země totiž patří mezi nejvýznamnější obchodní partnery Česka. Vývoz zboží a služeb přesahuje 200 miliard korun.

Tisíce českých exportérů se nejvíce obává nových pravidel pro dodej zboží či zdražení dopravy. Nikdo ale zatím neví, s čím Velká Británie v příštích měsících přijde.

Třeba firma z Opavska dodává do Velké Británie autodíly - od tlumičů, přes kapoty, až po ruční brzdy. Teď se ale bojí, že země změní už nastavené podmínky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Změny stávajících pravidel se obávají čeští exportéři. Británie totiž patří k významným obchodním partnerům. Téma Zuzany Švejdové

„Je to samozřejmě pro nás otazník, ale doufám, že automobilovému průmyslu nebudou kladeny překážky, nějaký celní nebo jiné mimotarifní bariéry. Zastavit výrobu v automobilkách, to je katastrofický scénář, který si vůbec neumím představit, že by mohl nastat,“ říká předseda představenstva firmy Pavel Juřiček.

Právě v automobilovém odvětví se podnikům daří do Británie vyvážet nejvíc, na celkovém vývozu se podílí už více než polovinou. Tuzemské firmy tam ale dodávají taky monitory, hračky nebo elektrické přístroje. Všichni vývozci jsou proto teď nejistí.

Mimořádné vztahy USA s Británií i Evropskou unií vydrží i přes brexit, míní Obama

Číst článek

Problémy by mohl přinést i pokles libry. Při vývozu by totiž obchodníci na prodeji zboží prodělali.

„Nejrizikovější scénář je myslím celkem jasný, to znamená obchodní války mezi EU a VB, přijímání protekcionářských opatření chránících si proti té druhé straně vlastní trh, uvalování cel. To by samozřejmě pro ČR, která exportuje velmi výrazně a úspěšně do Británie, bylo velmi nepříjemné,“ popsal Radek Špicar ze Svazu průmyslu a dopravy.

Britové jsou navíc na předních místech mezi investory. V současnosti v Česku působí přibližně 300 britských podniků, které zaměstnávají desetitisíce lidí.

Většina ekonomů se ale shoduje na tom, že by brexit neměl v nejbližší době české obchodníky výrazně poškodit. Negativně ale ovlivní tuzemskou ekonomiku, ta by mohla zpomalit v růstu na zhruba dvě procenta.

Češi ve Velké Británii

Nejisté budoucnosti se obávají také Češi žijící ve Velké Británie. Málokdo z nich je totiž ochotný ze země odcházet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi žijící ve Velké Británii nejspíš budou ke svému pobytu potřebovat pracovní povolení. Studenti se zase obávají, že kvůli brexitu přijdou o výhodné půjčky na studium

„My tam žijeme spoustu let, naše děti se narodily jako Britové. Nedovedu si představit, že by nás někdo nutil odejít ze země, když vlastně máme jejich občany,“ popisuje Veronika Friedel. S manželem, který ve Velké Británii pracuje, žijí v Londýně.

„Ale je samozřejmě možná, že po nás budou chtít například pracovní povolení. Naše práce je licencovaná vládou, takže si to samozřejmě dovedu představit.“

Tusk svolává neformální summit EU. Sejde se ale jen 27 zemí bez Británie

Číst článek

Obavy z budoucnosti po brexitu naopak má dvacetiletá Kristýna Blehová, která právě dokončuje první ročník bakalářského studia ve Worcesteru. Mladá Češka se bojí, že by se mohly ztížit podmínky výhodných půjček, které britská vláda poskytuje na nákladné studium.

„Doteď máme jako studenti EU naprosto stejné podmínky pro zřízení půjčky jako samotní Britové. Měli jsme i různé výhody jako místní studenti, například stipendia. A to se vlastně všechno může změnit. Nikdo nic v tuto chvíli netuší. I politici si protiřečí,“ říká Kristýna.

Podle posledních statistik loni ve Velké Británii pracovalo zhruba 37 tisíc Čechů. Na vysoké škole bylo v zemi v roce 2013 podle dat OECD přes 1200 českých studentů.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme