Irové se za reprezentací vypravili v obytných vozech. Ve Francii chtějí zůstat co nejdéle

Francií kočuje zelená karavana. Fanoušci z Irské republiky patří k nejoddanějším a důkaz v těchto dnech naleznete v tábořištích kolem Lyonu, kde se jejich tým v neděli utká v osmifinále fotbalového Eura s domácími Francouzi. Karavanová kultura je v Irsku silná a tisíce Irů se vydaly podpořit svůj tým právě v obytných vozech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irští fanoušci oslavují vítězství nad Itálií v závěrečném skupinovém souboji

Irští fanoušci oslavují vítězství nad Itálií v závěrečném skupinovém souboji | Zdroj: Reuters

„Není to zlý život,“ říká o svém už víc než dvoutýdenním putování šedovlasý John. Ve Francii ve stínu svého karavanu na kempinkové stoličce rád srká kávu.

Není irská, protože tenhle Ir whisky nepije, i když je z města, kde se taky destiluje jako o závod. Sligo leží na drsném atlantickém pobřeží.

John se nejprve přepravil do Anglie, odtud trajektem do francouzského Le Havru a teď už má na tachometru skoro dva a půl tisíce kilometrů. „Paříž, Bordeaux, Lille a pak jedenáct hodin sem do Lyonu,“ vypráví John.

Přehrát

00:00 / 00:00

Není to zlý život, těší se irští příznivci z putování po Francii, kde na evropském šampionátu podporují fotbalovou reprezentaci Irska

Tuhle trasu, která kopíruje dějiště zápasů irské reprezentace, má za sebou i další parta kamarádů. A je natolik únavná, že řidič a kuchař v jedné osobě, od kterého Connor a Bernard na cestách nejčastěji žádají klasickou irskou snídani s párky a slaninou, zrovna uvnitř doháněl spánkový deficit.

A zřejmě ještě i bouřlivou noc na čtvrtek, kdy severofrancouzské Lille zaplavila irská radost z postupové výhry nad Italy. Bernard ji prý předpovídal, dokonce ho při tom natočila irská televize.

Získal tak novou přezdívku – podle slavné německé chobotnice, která přesně určovala výsledky při mistrovství světa před šesti lety. „Říkají mi Octopus,“ neskrývá Bernard, jenž nedělní duel s Francií odhaduje na remízu a postup Irska na penalty.

Pokud to irští reprezentanti dokážou, nejenže způsobí senzaci, ale také prodlouží karavanové dobrodružství záplavě svých krajanů, kteří tímhle způsobem často ve Francii tráví i běžnou dovolenou. Tahle je ale jiná, často v ní chybí ženský element.

Je to tak i u Johna ze sousedního karavanu, který se od roku 1988 vydal za Iry už na šestý šampionát. Taky on přijel s kamarády a ve Francii klidně zůstane, i kdyby jeho tým postupoval až do finále. „Ženu a děti jsem poslal na dovolenou do Bulharska,“ směje se.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme