Slovenští nacionalisté začnou sbírat podpisy k referendu o vystoupení z EU

Slovenští nacionalisté usilují o vyhlášení referenda o vystoupení země z Evropské unie. Po včerejším sečtení hlasů v Británii to oznámil šéf Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba. Ten teď chce uspořádat petici, aby sehnal potřebný počet hlasů. K vyhlášení celostátního referenda na Slovensku je potřeba 350 tisíc podpisů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Lidové strany - Naše Slovensko Marián Kotleba

Předseda Lidové strany - Naše Slovensko Marián Kotleba | Foto: www.kysuce.sk

Krajně pravicová Lidová strana Naše Slovensko výsledek čtvrtečního hlasování voličů v Británii, kteří se vyslovili za odchod země z EU, uvítala.

„Naše strana začne od příštího pondělí se sběrem podpisů pod petici za vyhlášení referenda o vystoupení Slovenské republiky z Evropské unie,“ uvedl předseda LSNS Marian Kotleba ve videonahrávce, kterou strana zveřejnila na svém webu.

Podle průzkumů veřejného mínění ovšem většina Slováků členství země v EU podporuje.

Až na jednu výjimku, a to referendum o vstupu Slovenska do EU, ztroskotala v zemi všechna dosavadní lidová hlasování, a to z důvodu nízké účasti. Pro platnost referenda je podle slovenské ústavy nezbytné, aby se jej zúčastnila více než polovina oprávněných voličů.

Možný odchod Británie z Evropské unie slaví i ostatní evropští nacionalisté. Šéf nizozemské protiimigrační strany Geert Wilders označil brexit za vítězství svobody. Přidala se k němu i šéfka francouzské nacionalistické strany Marine Le Penová. Odborníci se schodují, že by jí brexit mohl pomoct v prezidentských volbách, které ve Francii budou příští rok.

Marian Kotleba | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme