Žádná nostalgie. Odchod Britů z EU by měl začít co nejdřív, myslí si zakládající šestka unie

Odchod Britů z Evropské unie by měl začít co nejdříve. Shodli se na tom dnes v Berlíně ministři zahraničí šesti zakládající zemí evropského společenství. Úkolem pro nadcházející měsíce je podle prohlášení ministrů udržet Evropu pohromadě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři zahraničních věcí zakládajících států ES se shodli na tom, že Velká Británie by měla EU opustit co nejdříve

Ministři zahraničních věcí zakládajících států ES se shodli na tom, že Velká Británie by měla EU opustit co nejdříve | Zdroj: Reuters

Žádný sentiment, žádná nostalgie. Z prohlášení, které vzešlo ze schůzky ministrů zahraničí Německa, Francie, Itálie a zemí Beneluxu, vyplývá, že nyní je potřeba jednat, aby se zachoval evropský projekt. Ukázat, že je Evropa akceschopná, že se dokáže domluvit.

Jsme pevně odhodláni a přesvědčeni o tom, že Evropu udržíme jednotnou. To bude náš nejhlavnější úkol, řekl po setkání ministrů šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier.

Podle něj musí Evropa přesvědčit občany, že je akceschopná. A to v otázkách řešení migrační krize, zajištění bezpečnosti a nastartování evropské ekonomiky.

Už přes 1,5 milionu Britů podepsalo petici za vypsání druhého referenda o brexitu

Číst článek

Aby se Evropa mohla začít zabývat svými problémy, je podle něj třeba, aby Britové zahájili odchod co nejdříve. Dlouhé období nejistoty prý není v zájmu Velké Británie ani Evropské unie.

Není proto ani dobře, že britský premiér Jamese Cameron hodlá složit funkci nejpozději v říjnu a vystoupením z unie se bude zabývat až nový premiér na podzim.

Takové průtahy podle Steinmeiera nejsou vítané. Británie podle něj ukázala, že se Britové chtějí soustředit sami na sobě, totéž ale potřebuje i Evropská unie.

Ve společném prohlášení také stojí, že členské státy mají v evropském projektu různé ambice. Budoucí Evropská unie by s těmito různými ambicemi měla lépe zacházet.

Znamená to také, že se Evropa stane tzv. vícerychlostní. Tato zmínka se patrně objeví i ve strategickém dokumentu, na kterém už měsíce pracují Německo a Francie.

Juncker se bojí, že po brexitu budou následovat další referenda

Číst článek

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme