Mám to tu ráda, nechci se vracet do Británie, říká obyvatelka Gibraltaru. Po brexitu se bojí o svoji budoucnost

Rozčarování a smutek pociťují z britského referenda o členství v Evropské unii v malém kousku britského území na jihu Pyrenejského poloostrova - na Gibraltaru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatele Gibraltaru výsledek britského hlasování zklamal. Na snímku stojí turisté pod volebním plakátem.JPG

Obyvatele Gibraltaru výsledek britského hlasování zklamal. Na snímku stojí turisté pod volebním plakátem.JPG | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Devadesát šest procent tamních voličů hlasovalo pro to, aby Velká Británie zůstala součástí evropské osmadvacítky.

Svou budoucnost teď vidí ve velmi mlhavých barvách. Věří ale, že se dokáží semknout, jako to už v dějinách museli udělat mnohokrát.

Provozní zdejšího anglického pubu U naštvaného mnicha Jodie žije v Gibraltaru už 15 let. Výsledkem referenda byla podle svých slov šokovaná. Teď ji hlavně zajímá, co se všemi na Gibraltaru bude dál, jak se k nim bude Španělsko chovat.

„Mám to tu ráda, nechtěla bych se vrátit do Británie. Doufám, že nebudu muset,“ říká Jodie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obyvatelé Gibraltaru mají po hlasování o brexitu strach o svou budoucnost.

Ve Španělsku se v neděli konají parlamentní volby, a jak dopadnou a co po nich mohou obyvatelé Gibraltaru od Španělů čekat, zatím nikdo neví.

Její kolegyně Sue zase čekala, že Španělsko zase zavře jedinou cestu na hranici, jako už to udělalo před několika lety. Ale zatím se to naštěstí nestalo. „Možná se tak stane za měsíc, za rok,“ souhlasí s ní Jodie.

Výsledek britského referenda nenechává klidnými ani španělské gastarberitry, kteří denně dojíždějí do Gibraltaru za prací. Prodavačka Marina jezdí do Gibraltaru z městečka La Linea de la Concepcion, které leží těsně za hranicí. V Andalusii je o práci nouze, v Gibraltaru ale práce je.

Londýn ujišťuje obyvatele Gibraltaru o suverenitě. S Madridem prý jednat nehodlá

Číst článek

Pro Gibraltařany je rozhodnutí Britů špatné, myslí si penzista Elliot a dodává, že se bojí, že se jich citelně dotkne. Španělé mohli už teď obyvatelům Gibraltaru různě ztěžovat život, ale teď to budou moci udělat pořádně, když Británie nebude v Evropské unii.

Pan Elliot ale nepochybuje, že i to Gibraltařané přežijí. Společnost se semkne a budou všichni společně pracovat na tom, aby zase bylo dobře.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme