Brexit by mohl oživit severoirský konflikt, který si vyžádal tisíce obětí

Rozhodnutí Velké Británie odejít z Evropské unie by mohlo otevřít v Severním Irsku staré rány. 30 let nepokojů tam připravilo o život 3,5 tisíce lidí, než konflikt mezi nacionalisty a unionisty ukončila křehká dohoda z Belfastu na konci 90. let. Severní Irsko v referendu hlasovalo pro setrvání v Evropské unii. A podobně jako v Edinburghu i v nespokojeném Belfastu se ozývají hlasy, že by se země mohla od Británie odtrhnout. Ke svým severním sousedům se teď proto s obavami dívají i někteří obyvatelé irského Dublinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Shankill Road v severoirském Belfastu vybuchla v roce 1993 bomba, za incident mohl bojovník Irské republikánské armády (IRA)

Na Shankill Road v severoirském Belfastu vybuchla v roce 1993 bomba, za incident mohl bojovník Irské republikánské armády (IRA) | Foto: Wikipedia, Fair Use

Vicepremiér severoirské regionální vlády Martin McGuinness v reakci na výsledky britského referenda oznámil, že jeho republikánská strana Sinn Féin zvýší úsilí o odtržení od Velké Británie a sjednocení Irska. To některé Iry znepokojilo, například paní Bridie, hospodyni z Dublinu.

„Myslím, že už tady bylo nepokojů bylo na jeden lidský život dost. Pochybuji ale, že by na severu mohl být někdy klid. Už to nechci znovu zažít,“ říká paní Bridie.

Vleklý konflikt mezi irskými republikány a britskými unionisty si dobře pamatuje 72letý Noel. Když mu bylo třicet, explodovala nedaleko nemocnice, kde ležela jeho matka, nálož, kterou v Dublinu nastražili unionističtí teroristé.

„Ta bomba nadzvedla moji matku v posteli. Tlaková vlna rozbila okenní tabule. Byla tam v tu dobu moje sestra. Psychicky se z toho zhroutila,“ vzpomíná Noel.

Irsko je na brexit připravené, řekl premiér. Ve hře je i sjednocení se severem

Číst článek

Násilí ukončila až Velkopáteční dohoda uzavřená v severoirské metropoli Belfastu v roce 1998. Nové návrhy Sinn Féin na sjednocení Irska odmítla probritská severoirská premiérka Arlene Fosterová jako oportunistické. Z nové debaty o statusu severních sousedů ale nemá dobrý pocit 40letá dublinská úřednice Lucy.

„Myslím, že to do určité dohodu z Belfastu podkopává. Hodně lidí hlasovalo pro odchod z unie, aniž by si uvědomili všechny důsledky. Doufám, že od násilí jsme už ušli dlouhou cestu, ale v takových situacích se vždycky objevují extremisté, kteří chtějí situace zneužít. Možná se vůbec nic nestane, ale mám pocit, že se posouváme zpátky,“ uvažuje Lucy.

Řada Irů se svého snu o sjednocení ostrova ale nevzdává. Jako paní Roselinne.

„To bych byla nadšená. Celý život jsem si přála, aby Britové odešli. Ale nemyslím si, že se toho dožiju,“ říká 65letá vdova Roselinne.

Irský premiér Enda Kenny před ukvapenými reakcemi varoval. Výsledek referenda v Severním Irsku zůstat v Evropské unii podle něj dává prostor, který je ale nutné využívat moudře.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme