Výběr štěkajícího dárku za vysvědčení si dobře rozmyslete

Možná už přemýšlíte nad tím, jak byste svoje děti odměnili za vysvědčení. Pokud se rozhodnete pro psa, dobře si rozmyslete, jestli ho opravdu zvládnete. A také kde zvíře koupíte. Zvlášť na internetu najdete hodně podvodných nabídek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spící štěně (ilustrační foto)

Spící štěně (ilustrační foto) | Foto: Jaroslava Mannová

„Je léto, všichni si představují, jak budou s pejskem chodit na výlety a jak to bude bezvadné. Nicméně přijde deštivý podzim a zima a lidem se to přestane hodit. Je to starost, po práci nemůžete prakticky nikam chodit. Lidem to často dojde po pár měsících,“ vysvětluje Hana Tesařová z Azylu pro opuštěná zvířata v pražské Libni.

Zatímco dřív měla podobná zařízení přetlak odložených psů po prázdninách a po Vánocích, teď je stav průběžný po celý rok.

„Záleží samozřejmě i na výběru plemene. Když si lidi kupují telefon, tak často věnují i několik měsíců srovnávání recenzí. Kdežto když si kupují psa, je to většinou o tom: Líbí se mi - nelíbí se mi. Vůbec neberou v potaz, že pes má nějaké vrozené vlastnosti nebo temperament, už dospělý pes má povahu, která se k nim nemusí hodit,“ upozorňuje Tesařová a radí:

„Zvážila bych čas, který pes bude vyžadovat, a potom vlastnosti konkrétního psa a plemene, které si pořizuji.“

Dovolená v zahraničí může domácím zvířatům uškodit. Na cestu potřebují očkování i pas

Číst článek

Další problém spojený s živými dárky je koupě zvířete na inzerát. Mnohdy tu laik najde i něco, co ve skutečnosti neexistuje.

„Když se podíváte na různé inzertní portály, vidíte tam dnes a denně spoustu názvů plemen, která prakticky neexistují. Miničivava není žádné plemeno, nic takového neexistuje, ale lidi na to naletí, protože čím menší, tím lepší do kabelky, a podobně,“ varuje Tesařová.

Kokršpanělé. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Ten, kdo chtěl původně získat psa s dobrým původem za výhodnou cenu, se pak mnohdy nestačí divit. Zvíře může být nemocné a do péče dá pak budoucí majitel hodně peněz.

„Pokud jde o klamavé a agresivní obchodní praktiky a dohled nad poctivostí prodeje a poskytování služeb, pravomoci přísluší Státní veterinární správě. Ta může dokonce ukládat závazné pokyny k odstranění nedostatků. V praxi to asi naráží na kapacity pracovníků správy, protože není úplně reálné, aby každý den monitorovali,“ říká právnička Zuzana Rennerová z organizace Animal Eye, která už dva roky bojuje proti takzvaným množírnám.

Lidé by měli koupit zvíře od prodejce přímo v místě chovu, ne třeba na parkovišti. Měli by pak dostat i kupní smlouvu a předávací protokol. Užitečné rady najdete třeba na webu nemnozime.cz.

Eva Rajlichová, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme