Čína vypustila do vesmíru raketu Long March 7 s motory šetrnými k životnímu prostředí

Do vesmíru zamířila nejnovější čínská raketa Long March 7 (v překladu Dlouhý pochod 7), která používá palivo šetrné k životnímu prostředí a je mnohem levnější. Čínské úřady navíc vůbec poprvé povolily, aby start z kosmodromu Wen-čchang sledovala i veřejnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vulcan - nová americká nosná raketa

Vulcan - nová americká nosná raketa | Foto: United Launch Alliance

Starty čínských raket mohli obyvatelé nejlidnatější země světa dosud sledovat vždy jen v televizi. To se ale teď mění.

Navíc nejnovější čínský kosmodrom Wen-čchang, celkově už čtvrtý, byl vybudován na ostrově Chaj-nan. Nadšenci i fandové tak dostali unikátní možnost být, jak se říká, u toho, aniž by opustili pláž.

Do osmi vymezených míst, která jsou v blízkosti kosmodromu, se vejde 25 tisíc lidí a mnozí sledovali už samotný přesun 600tunového kolosu, který je poslední chloubou čínského vesmírného programu.

Podle čínských expertů je středně silná raketa Long March 7 vybavena nejmodernějšími počítačovými systémy.

Má navíc palivo, které nahradí nebezpečné směsi škodlivých látek. Nepoužívá už totiž toxické deriváty hydrazinu, které mají i karcinogenní účinky, ale letecký petrolej. Oxid dusičitý pak jako okysličovadlo nahradí kapalný kyslík.

V budoucnu má sloužit hlavně jako nákladní vesmírná loď přepravující zboží k čínské vesmírné stanici.

Peking se netají svými ambicemi při dobývání kosmu, ať už jde o přistání na Měsíci nebo na Marsu, a právě rakety Long March (Dlouhý pochod) 7 mají být pilířem nového čínského vesmírného programu, který sklízí uznání i ve Spojených státech.

Rakety pochválil i známý americký astronaut čínského původu Leroy Čch'-ao. „Čínská vesmírná technologie je velmi dobrá. Sám jsem se o tom mohl přesvědčit v roce 2006, když mě pustili do pekingského kosmického střediska. Co se týče americko-čínské spolupráce, pokračujeme krok za krokem, což je určitě pozitivní vývoj, tedy žádná studená válka, žádné velké soupeření,“ řekl Čch'-ao.

Robert Mikoláš, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme