Španělé se snaží napodruhé zvolit vedení země, hlasování může znovu skončit patem

Španělé po půlroce znovu hlasují. Po prosincových volbách se žádné ze stran nepodařilo sestavit koalici. Král Filip VI. proto vyhlásil předčasné volby. Průzkumy ale naznačují, že mohou dopadnout podobně, jako ty v zimě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Španělsku začaly předčasné volby

Ve Španělsku začaly předčasné volby | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Ve Španělsku už se nevrátí léta zavedený systém dvou soupeřících stran. To jediné zatím spolehlivě předpověděly průzkumy nálad voličů před dnešními předčasnými volbami. Většinu hlasů si zřejmě rozdělí dnes vládnoucí Lidová strana, její tradiční soupeř Socialisté a dvě mladé strany. Liberální Ciudadanos a levicová uskupení Unidos Podemos.

Španělé jsou unavení handrkováním politiků, kteří nebyli po prosincovém hlasování schopní sestavit novou vládu. Přitom Španělsko potřebuje mít akceschopný kabinet, který bude bojovat například s vysokou nezaměstnaností.

Učitelka Inez z Asturie na severu Španělska předpokládá, že po dnešních volbách bude situace podobná jako před nimi. Politici se nebudou schopní dohodnout. Od voleb žádný zvrat nečeká.

Řidič Alberto z hornického města El Entrego na severu Španělska by chtěl, aby vláda zase otevřela doly a obnovila v nich těžbu, nebo vytvořila nějaká pracovní místa. Severošpanělská Asturie se totiž kvůli nezaměstnanosti potýká s velkým úbytkem obyvatel, kteří odcházejí do jiných oblastí země, nebo i emigrují ze Španělska.

Španělé budou volit parlament. Na výsledky čekají i asturští horníci, jejichž doly mají být uzavřeny

Číst článek

Předvolební průzkumy ale nedávají velké šance na to, že by mohla vzniknout silná centropravicová, nebo levicová koalice. Patová situace podobná té po prosincových volbách by se mohla opakovat.

Úřednice Margarita z Ovieda dá hlas dnes vládnoucí Lidové straně premiéra Mariana Rajoye, protože má velký strach ze sílící levicové strany Podemos a Sjednocené levice. Ta už v průzkumech předstihla tradičního rivala Lidovců - Socialistickou stranu práce.

Její předseda Pablo Iglesias v závěru předvolební kampaně prohlašoval, že když ne dnes, dostane se Podemos k moci za dva nebo za čtyři roky.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme