V kauze okolo Jany Nečasové možná padnou další obžaloby, řekl Šlachta

V kauze okolo zásahu na Úřadu vlády před třemi lety a Jany Nečasové, dříve Nagyové, jsou připravené další obžaloby. V České televizi to řekl odcházející šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta. Oznámil taky, že s parlamentní vyšetřovací komisí chce spolupracovat i potom, co odejde do civilu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Šlachta.jpg

Robert Šlachta.jpg | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Šlachta v souvislosti s kauzou okolo Jany Nečasové nechtěl spekulovat o důkazech ani o tom, jestli tehdy zabavené peníze a zlato pocházejí z trestných činů.

„Myslím si, že je to jedna z věcí, která se v současné době řeší a že odpověď přijde, doufám, velmi brzy i pro veřejnost. Řekneme nějaký způsobem i to, co tam probíhá za jednotlivé kauzy, ale nechtěl bych být bližší,“ prohlásil.

Dodal, že vyšetřovatelé vědí, komu zabavené zlato a peníze patří. Šlachta taky řekl, že věří tomu, že budou případy dotažené do konce i po jeho odchodu. V České televizi naznačil, že u soudu by se ještě mohl objevit případ údajného uplácení exposlanců.

Údajné další žaloby na Nečasovi

Hospodářské noviny nedávno napsaly, že olomoučtí státní zástupci mají připravenou obžalobu na bývalého premiéra Petra Nečase a jeho ženu Janu, dříve Nagyovou. „Nechtěl bych se vůbec vyjadřovat ke konkrétním jménům, ale můžu k tomu říct, že se blíží rozhodnutí,“ uvedl Šlachta.

Případ se týká údajných takzvaných trafik pro Marka Šnajdra, Ivana Fuksu a Petra Tluchoře. Měli prý skončit ve funkci poslanců ODS a za to dostat místo ve státních firmách.

Spolupracovat po odchodu s parlamentní vyšetřovací komisí chce kromě Šlachty i šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek, který policejní sbor taky opouští. Oba chtěli předat určité informace poslancům na bezpečnostním výboru. Měly prý dokazovat napojení špiček policie na kriminální prostředí. Výbor se je ale rozhodl nevyslyšet.

Spolupráce s vyšetřovací komisí

Šlachta v České televizi řekl, že by teď informace měla dostat právě komise. Odmítl, že by po jeho odchodu o nich mluvil veřejně.

„Je to jedna zpráva, která, myslím si, bude uložena na útvaru poté, co odejdu. Policii mám hodně rád a po odchodu do civilu nemíním škodit jí a kauzám, které má náš útvar rozpracované. V žádném případě bych si něco podobného nedovolil,“ řekl.

„Věřím tomu, že až na tom kolegové v nové centrále budou pracovat, tak zrovna na tyhle informace si dají hodně velký pozor,“ doplnil.

Dodal, že pokud by si jeho i Komárka komise pozvala, budou na zprávu uloženou v trezoru u nového šéfa útvaru odkazovat.

Robert Šlachta končí ve funkci 30. června. Do civilu odchází kvůli nesouhlasu s chystanou reorganizací části policie.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme