Od útoku v tuniské Súse uplynul rok. Ochrana hotelů se zlepšila, turistů je ale polovina

Přesně před rokem zastřelil ozbrojený muž na hotelové pláži v tuniské Súse 38 evropských turistů a tamní vláda vyhlásila výjimečný stav. Od té doby výrazně posílily bezpečnostní složky hlídající resorty a Tunisko se snaží znovu lákat cizince. Zemi ale stále můžou ohrozit bojovníci cvičení v sousední Libyi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunisko, teroristický útok

Tunisko, teroristický útok | Zdroj: Reuters

„Jasně říkám jako prezident republiky, že pokud by se události, které se staly v Súse, měly opakovat, tak tento stát zkolabuje. Povinností prezidenta je zamezit této možnosti,“ prohlásil po tragickém útoku tuniský prezident Bádží Sibsí.

Podle Štěpána Macháčka, zpravodaje Českého rozhlasu pro Blízký východ, se tamní vláda v zajišťování bezpečnosti skutečně zlepšila.

„Kolem hotelů a resortů jsou vidět ozbrojení policisté, a to jak před vchody, tak i na plážích, což je úplně jiná situace než loni, kdy hotely prakticky hlídaly jen neozbrojené hotelové bezpečnostní služby,“ popsal.

Bojovníci cvičení v Libyi

Vnější okolnosti pro bezpečnost v Tunisku nicméně lepší nejsou. Starosti místním přidělává především situace v sousední Libyi. Odtud totiž před boji uprchly statisíce lidí a spolu s nimi se do země mohli dostat i bojovníci, které v tamních táborech cvičí ozbrojené skupiny, například takzvaný Islámský stát.

To byl případ útočníků v Súse i v hlavním městě Tunisu. Tam tři měsíce předtím zaútočili v muzeu. Tuniská vláda se proto snaží pohyb přes hranice výrazně omezit.

Turistů přesto do země přijíždí méně. Za první polovinu letošního roku byl jejich počet poloviční než ve stejném období loni. Například britská vláda dodnes nezmírnila ostré varování před cestami do Tuniska, které vydala po útoku v Súse. Většina zavražděných lidí byli právě Britové.

Tunisko tak podniká různé kroky, aby cizince opět nalákalo. Třeba ve vztahu k České republice koncem loňského roku zrušilo víza pro individuální turisty a společnost Tunisair po deseti letech znovu zavedla přímou linku mezi vlastní metropolí a Prahou.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme