11 členů stínové vlády britských labouristů odešlo. Nevěří stranickému předsedovi Corbynovi

10 rezignací a jedno odvolání z funkce. Tak prořídl během 24 hodin stínový kabinet britských labouristů. Část poslanců viní předsedu strany Jeremyho Corbyna z podílu na výsledku unijního referenda a žádá jeho odstoupení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda britských labouristů Jeremy Corbyn

Předseda britských labouristů Jeremy Corbyn | Zdroj: Reuters

Předseda labouristů Jeremy Corbyn podle informací Reuters lituje ztráty důvěry několika členů svého kabinetu, odstupovat ale prý nehodlá.

Corbynova zastánkyně, poslankyně Diane Abbottová tvrdí, že puč proti předsedovi strany se plánoval dlouho dopředu, a nesouvisí přímo s unijním referendem.

Podle Abbottové řadoví členové strany, kteří Corbyna zvolili, nechápou, proč se s nimi v této těžké chvíli chtějí poslanci pustit do křížku. Poslankyně označila puč proti Corbynovi za westminsterskou hru.

Jenže stále více zákonodárců tvrdí, že 67letý politik není silným vůdcem a že v kampani před unijním referendem svou pasivitou zklamal. Ukázalo se, že labouristé ani nedali prounijní kampani Stronger In k dispozici voličská data z jednotlivých okrsků.

Jeremy Corbyn | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme