EU nepovede žádná jednání o odchodu Britů, dokud Londýn nepodá oficiální žádost

Dokud Britové nepodají oficiální žádost o vystoupení, Evropská unie s Londýnem o tom žádná formální ani neformální jednání nepovede. Na tom se v Berlíně shodli německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem a italským premiérem Matteo Renzim.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Berlíně jednali Angela Merkelová, Francois Holland a Matteo Renzi

V Berlíně jednali Angela Merkelová, Francois Holland a Matteo Renzi | Zdroj: Reuters

„Respektujeme rozhodnutí Britů,“ řekla německá kancléřka Merkelová s tím, že je to pro Evropu bolestná zpráva.

Podle Merkelové brexit posiluje v unii odstředivé síly. Proti nim se chce kancléřka s francouzským prezidentem a italským premiérem bránit.

„Vneseme do práce Evropské unie nový impuls,“ slíbila kancléřka. „Unie musí ukázat akceschopnost - zajistit vnitřní a vnější bezpečnost, podpořit růst ekonomiky a hlavně vytvořit pracovní příležitosti pro evropskou mládež."

Dále Merkelová zdůraznila, že unie je velkou ekonomickou silou, která stojí před řadou výzev, na které je třeba rychle hledat odpovědi.

Jednání o odchodu Britů by měla začít podle Hollanda a Renziho co nejdříve, protože dlouhé období nejistoty škodí podle nich jak Velké Británii, tak Evropské unii.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme