Čínská CEFC Group může koupit strojírny Žďas, schválil to antimonopolní úřad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil prodej strojírny Žďas čínské CEFC Group. Transakci povolil ve zjednodušeném řízení. ČTK to dnes řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Jde zatím o jednu z největších čínských akvizicí v České republice. Žďas dosud patřil do slovenské skupiny firem Železiarne Podbrezová Group.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový kovací soubor vlastní výroby s lisem a manipulátorem v továrně Žďas Žďár nad Sázavou

Nový kovací soubor vlastní výroby s lisem a manipulátorem v továrně Žďas Žďár nad Sázavou | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

Čínská investiční skupina CEFC Europe do března v Česku investovala dvacet miliard korun, na další akvizice měla připravených dalších zhruba 20 miliard. Čínská skupina bude nově kontrolovat výlučně nejen Žďas, ale i jeho dceřiné společnosti TS Plzeň a pobočku v Německu.

Strojírenský a metalurgický podnik Žďas ve Žďáru nad Sázavou utržil předloni za vlastní výrobky, služby a zboží 2,98 miliardy korun. V porovnání s předcházejícím rokem to byla částka nižší zhruba o 0,9 procenta.

Žďas se zaměřuje na výrobu tvářecích strojů, kovacích lisů, zařízení na zpracování šrotu a válcovaných výrobků, vyrábí odlitky, výkovky, ingoty a nástroje především pro automobilový průmysl.

Čínský investor CEFC letos například zvýšil podíl v letecké společnosti Travel Service na 49,92 procenta, od konce loňského září měl ve firmě desetinu. Firma v uplynulých měsících získala například 60 procent ve fotbalové Slavii, majoritu ve firmě na výrobu nápojů Lobkowicz Group, investovala i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media či do realit.

Má také získat padesátiprocentní podíl ve finanční skupině J&T Finance Group, kupuje i devadesátiprocentní podíl v internetovém prodejci zájezdů Invia.cz.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme