Blíží se další ročník karlovarského festivalu. Na jaké novinky se diváci mohou těšit?

27. červen 2016

Film nevidí skoro žádný a z večírků raději odchází před půlnocí, aby druhý den ráno byla na osmou v kanceláři. Mluvčí Mezinárodního festivalu Karlovy Vary Uljana Donátová se na filmovou přehlídku těší především jako na pracovní příležitost. A o tom, že bude mít i letos napilno, svědčí řada zajimavostí a novinek, které filmová přehlídka nabízí.

Festival je tak mimořádný organismus, že se práci můžete naučit na festivalu, není jiná kulturní akce, která by mohla být vzorem – zkušenost je naše největší deviza,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Vladimírem Krocem.

Do Karlových Varů jede pracovně již posedmnácté, takže dobře ví, že zvláštní duch festivalu spočívá v tom, jak je propojený s diváky. „Jsme divácký festival, což okouzluje i zámořské hvězdy,“ říká s tím, že festival nabízí bezprostřední propojení nejen filmařů mezi sebou, ale i filmařů a diváků – filmová hvězda si má možnost sednout s baťůžkářem v kině.


Svět festivalu tak, jak ho podává bulvár a společenské zpravodajství, je trochu zkreslený

Připomíná také, že festival vstupuje do nové etapy po loňských oslavách jubilejního 50. ročníku. „Ukazuje se, že festival dech neztrácí,“ připomíná.

A na co se návštěvníci mohou těšit? Festival třeba naváže na loňskou novinku zahajovacího koncertu před hotelem Thermal. Tentokrát zazní výběr filmových melodií v podání Českého národního symfonického orchestru.

Čtěte také

Chystá se také prodloužení festivalu o nedělní projekce – ve velkém sále hotelu Thermal se představí vítězné filmy letošního ročníku. „Lidé budou možnost vidět filmy, které jim v průběhu festivalu utekly,“ vysvětluje.

Další novinkou bude přehlídka Lidé od vedle, která nabízí tematické filmy o lidech s handicapem. Diváci se tak mohou těšit například na legendární film Návrat domů.

Výřez z plakátu k 51. ročníku MFF Karlovy Vary

A jaký film podle ní bude největším tahákem? Vyzdvihuje především film Vlk z královských Vinohrad. „Jan Němec je velká osobnost českého filmu, festival mu zařazením jeho posledního filmu vzdává důstojnou poctu,“ říká.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autoři: vlk , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.