Jsem teď rozpolcená a přemýšlím o tom, jestli v Británii dál zůstat, říká Polka Kasia

Protipolské letáky, vulgární nápisy na fasádě Polského kulturního centra v Londýně a další projevy nenávisti. I to jsou aktuální nálady v Británii, kterým dalo průchod referendum o brexitu. Za incidenty se včera v parlamentu omluvil odstupující britský premiér David Cameron. Hovořil i s polskou premiérkou Beatou Szydłovou, kterou uklidňoval. Polská menšina v Británii je nejpočetnější z celé EU a brexit vnímá s obavami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Špinaví Poláci" hlásá nápis na válečném památníku v Portsmouthu

"Špinaví Poláci" hlásá nápis na válečném památníku v Portsmouthu | Foto: Charlie Leddy-Owen

Šestadvacetiletá Katarzyna přijela do Manchesteru z východopolského Zámostí za prací. Brexit ji zaskočil, nečekala takový zvrat. „Myslela jsem, že ve Velké Británii je spokojenost s EU větší,“ říká o šoku po referendu. Britský odchod z EU je podle ní nepromyšlený a ublíží ekonomice.

Názor Poláka Andrzeje se trochu liší. V Británii je něco přes rok a bydlí a pracuje v severoanglickém Newcastlu. Brexit pro něj tragédii neznamená. „Neplánoval jsem tu zůstat do konce života a výsledek referenda neznamená, že si musíme balit kufry,“ říká Andrzej.

Zatímco on o dlouhodobém životě v Británii neuvažoval, Katarzyna chtěla v Manchesteru zůstat déle. „Jsem teď rozpolcená a přemýšlím o tom, jestli v Británii dál zůstat,“ říká o své buducnosti na ostrovech. Britové ji překvapili. „Chtěla bych žít v otevřené a proevropské zemi, ne v xenofobní.“

"Jsem teď rozpolcená a přemýšlím o tom, jestli v Británii dál zůstat," říká Katarzyna | Foto: Katarzyna Niedziela

Hodně známých Katarzyny je z výsledku referenda velmi zklamaných. A nejsou to jen cizinci, rozhněvaní jsou i její angličtí přátelé.

„Jsou naštvaní a zklamaní a trochu v šoku. Mnoho dalších lidí různých národností, kteří si už v Británii našli dobrou práci, rovněž mluví o odchodu. Myslím, že Velká Británie může ztratit vzdělané lidi, kteří kvůli referendu a atmosféře po něm budou chtít žít jinde,“ dodává Katarzyna.

Podle Andrzeje referendum ale nemění tolik. „Británie byla vždy tak nějak na kraji unie, unijní duch tu na rozdíl od kontinentu cítit není. Pro Angličany jsou bližší země Commonwealthu nebo USA.“ K společnému nadšení z Evropy prý mají Britové daleko.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme