Nový islandský prezident je „chlapík od vedle“

28. červen 2016

Gudni Jóhannesson je úplně normální Islanďan. Se ženou a dětmi žije poblíž hlavního města Reykjavíku, má rád pohyb na čerstvém vzduchu a celým srdcem podporuje islandský národní tým na právě probíhajícím mistrovství Evropy v kopané. A přesně to jeho krajané na tomto historikovi oceňují, právě proto ho zvolili v pořadí šestým islandským prezidentem. Důvěřují mu. Je totiž jedním z nich.

Čteme na stránkách švýcarského listu Neue Zürcher Zeitung.

V sobotních prezidentských volbách získal Johannesson skoro 40 procent hlasů a porazil tak svou největší soupeřku, podnikatelku Hallu Tómasdóttirovou, kterou podpořilo 28 procent voličů. K výhře ve volbách hlavy státu stačí na Islandu prostá většina hlasů. Dosavadní prezident Ólafur Ragnar Grímsson svou kandidaturu stáhl poté, co se v kauze Panama Papers objevila jména příbuzných jeho manželky.

To, že Islanďané svému novému prezidentovi důvěřují, pramení také ze skutečnosti, že Jóhannesson sice nikdy nezastával žádný politický úřad, o politice toho ale ví tolik, jako málokdo. Coby expert tento historik už roky v televizi svým spoluobčanům přátelsky a klidně vysvětluje, jak funguje svět.

Na Islandské univerzitě vyučuje Jóhannesson především moderní historii. Středem jeho zájmu jsou tresčí války – tedy incidenty mezi Spojenými státy a Islandem v období od 50. do 70. let, kdy se určovala hranice mezinárodních vod bohatých na ryby. Nová hlava islandského státu ale píše odborné publikace také na téma islandské finanční krize nebo dějin islandského prezidentského úřadu. Právě proto, že jeho historická specializace přesahuje do problémů politických, byl mnohými považován za ideálního kandidáta.

Islanďané si ale nové hlavy státu cení také osobně. Je to prý „bezva chlapík“. Se svou kanadskou ženou, se kterou se seznámil při studiu v Anglii, má čtyři děti. K tomu ještě dceru z prvního manželství. Ale i s první ženou má podle svých slov ty nejlepší vztahy: „Vycházíme spolu výborně, jsme nejlepší přátelé,“ říká o své ex-manželce.

Doma u Gudniho Jóhannessona se mluví hlavně anglicky. Ale vzhledem k tomu, že jeho bratr hrál dlouhá léta profesionálně házenou v Německu a teď trénuje rakouský národní tým mužů, umí nový prezident také německy.

Ostatně, se svým bratrem Gudni Jóhannesson sdílí také vášeň pro sport. „Snažím se být aktivní, chodím běhat a hraju fotbal, kdykoliv mám možnost,“ cituje nového prezidenta švýcarský deník.

A skutečnost, že existují paralely mezi světem sportu a politiky, mu podle jeho slov pomohla také v kampani před prezidentskými volbami: „Člověk musí být přesvědčen o své síle, potřebuje být obklopen dobrými lidmi schopnými práce v týmu, musí mít dobrou taktiku, bojový plán a výdrž,“ říká nový islandský prezident Gudni Jóhannesson. Tolik švýcarský list Neue Zürcher Zeitung.

autor: Jana Sedláčková
Spustit audio