Britští labourističtí poslanci vyslovili nedůvěru svému předsedovi Corbynovi

Poslanecký klub britských labouristů vyslovil nedůvěru předsedovi strany, Jeremymu Corbynovi. Toho podrželo jen 40 zákonodárců. 172 poslanců největší opoziční strany si přeje jeho odchod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda britských labouristů Jeremy Corbyn

Předseda britských labouristů Jeremy Corbyn | Zdroj: Reuters

Odbojní zákonodárci tvrdí, že Jeremy Corbyn selhal během kampaně před unijním referendem a že ztratili naději, že právě 67letý politik může rozštěpenou formaci sjednotit.

Jenže Corbyn už oznámil, že odstoupit nehodlá, protože hlasování poslanců je nezávazné. Rezignaci by pak považoval za zradu členské základny. Levicový politik získal loni v předsednické volbě rekordních 60 procent prvních preferenčních hlasů.

Není ale vyloučeno, že Corbyn dá svou funkci k dispozici a bude v nové volbě znovu kandidovat. Podle britských médií by ale mohl mít problém dát dohromady 50 poslanců a europoslanců k prosazení své nominace.

Corbynův tábor ale tvrdí, že stávající předseda strany může kandidovat automaticky.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme