Poslední úsek D8 se pro motoristy otevře v polovině prosince, slibuje ministr Ťok

Zbývající část dálnice D8 přes České středohoří bude dostavěna podle plánu. První auta by tudy měla projet podle ministra Dana Ťoka za hnutí ANO v polovině prosince. Otevření dálnice by neměly ohrozit ani problémy spojené se sesuvem půdy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesuv půdy na nedokončené dálnici D8 u Litochovic

Sesuv půdy na nedokončené dálnici D8 u Litochovic | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Dostavbu dálnice D8 přerušil v červnu 2013 sesuv půdy v okolí kamenolomu Dobkovičky. Podle ministerstva dopravy i analýzy Akademie věd byly jeho příčinami nadměrné srážky v kombinaci s přetížením kamenolomu a jeho nedostatečným odvodněním.

Odborníci také upozorňují, že o nestabilitě svahu se vědělo od 60. let minulého století. Přesto tuto skutečnost nebrala v potaz studie pro povolení těžby v kamenolomu, ani studie vlivu stavby dálnice na životní prostředí, takzvaná EIA. Experti nevylučují do budoucna další sesuvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslední úsek dálnice D8 přes České středohoří bude dokončen podle plánu, zjistil reportér Jan Říha

Ředitelství silnic a dálnic proto provádí nové průzkumy území a buduje hloubková odvodnění. To by mělo stačit k tomu, aby byla dálnice D8 proti sesuvům dostatečně ochráněna a mohla být v prosinci opravdu otevřená pro motoristy.

„Sesuvné území by nemělo zabránit tomu, že se dálnice neotevře a že nebude fungovat. Já dneska rozhoduji o dvou termínech: 10. a 16. nebo 17. prosince. Pravděpodobně to bude toho 17. prosince,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Miliarda navíc

Komplikace spojené se sesuvem dostavbu D8 prodraží. „Kvůli sesuvu se prodražila zhruba o jednu miliardu – na odstranění a sanaci sesuvu. Plus tam bude pravděpodobně nějaké časové zdržení, o kterém se bude dále jednat. Takže možná něco víc nad tu miliardu,“ poznamenal ministr Ťok.

Státní organizace Ředitelství silnic a dálnic a Správa železniční dopravní cesty podaly počátkem června na firmu Kámen Zbraslav, která je majitelem lomu, žalobu. Žaloba vychází ze znaleckého posudku, který za viníka sesuvu označil kamenolom.

Škoda, jejíž náhrady se stát žalobou domáhá, dosahuje podle ministerstva dopravy zhruba miliardu korun. Firma Kámen Zbraslav, které kamenolom patří, závěry ministerstva odmítla. O všem tedy bude muset rozhodnout soud.

Nezprovozněný úsek D8 přes České středohoří | Foto: Český rozhlas

Jan Říha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme