Radnice v Berouně musí nechat vyvézt odpad z nelegální skládky

Beroun bude muset nechat odvézt odpad včetně nebezpečných látek z nelegální skládky v městské části Lištice. Potvrdil to odvolací soud v Praze, který se tak zastal majitele pozemků Květoslava Šebely. Ten se s městem soudí už víc než dvacet let a za tu dobu dostal přes 80 tisíc korun odškodného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbytky odpadu nelegální skládky v bývalém zemědělském areálu v Bulovce na Frýdlantsku

Zbytky odpadu nelegální skládky v bývalém zemědělském areálu v Bulovce na Frýdlantsku | Foto: Eva Malá | Zdroj: Český rozhlas

Zhruba 43 tisíc tun odpadu leží v Lišticích už více než dvacet let. Soud už dřív rozhodl o tom, že je tam město Beroun navezlo neoprávněně.

Statkář Šebela požádal město hned začátkem 90. let, aby v rozšiřování skládky nepokračovalo, radnice to ale ignorovala a až v roce 1996 rozhodl ve prospěch Šebely soud. Poslední vůz s odpadem se na skládce objevil v polovině 90. let.

Od té doby se soudy táhnou. Město totiž s verdiktem nesouhlasilo a podalo novou žalobu. Tvrdilo, že statkářovi pozemky údajně nepatří.

Podle rozsudku z loňska měl Beroun vyklidit odpad do dvou let. Majitel pozemků chce ale ještě odškodné 35 milionů korun, a proto se odvolal ke krajskému soudu.

Odhaduje se, že přesun odpadu a jeho uložení jinde by stálo desítky, možná i stovky milionů korun. Podle statkáře navíc bude potom nutné pozemky vyčistit, mimo jiné kvůli nedalekému chovu koní.

Zaplatit by je mělo město, jenže jeho roční rozpočet je zhruba 390 milionů korun. Radnice proto zvažuje na likvidaci skládky zažádat o dotaci.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme