Erbenovu vyhlídku nad Ústím nepojmenovali po slavném básníkovi, ale po turistovi

29. červen 2016
Česko – země neznámá

Občas nezaškodí podívat se na svět s nadhledem. A rozhledny jsou k tomu jako stvořené. Jedna stojí v Ústí nad Labem na severu Čech. Jmenuje se Erbenova vyhlídka. Na mapách je zvaná i Erbenova výšina. A místní ji znají jako „Erbenku“. Překvapivě přitom nejde o památku na slavného básníka Karla Jaromíra Erbena.

Erbenova vyhlídka nese jméno po předsedovi turistického spolku v Ústí nad Labem, který ho vedl v 30. letech minulého století. Pan Erben byl zároveň ředitelem spořitelny a zasloužil se o to, aby na místě předchozích dřevěných rozhleden vyrostla stavba kamenná.

Na Brandtově výšině vznikla první rozhledna už v roce 1889. Byla 20 metrů vysoká, dřevěná, krytá šindelem a nesla hrdé jméno císaře Františka Josefa I. Vzala za své během silné zimní větrné bouře pouhých devět let po slavnostním otevření.

Ještě méně vydržela druhá stavba, i když byla pouze z trámů, aby lépe odolávala větru. Řádění živlů podlehla po pěti letech, zbyla z ní jen kamenná podezdívka., kterou pak poničil úder blesku v roce 1911.

Erbenova vyhlídka

Spolek ústeckých turistů v čele s Alexandrem Erbenem proto nechal vybudovat rozhlednu nižší, tyčila se jen do výšky osmi metrů, ale kamennou, která se lépe vypořádala s bouřemi. Slavnostně byla předána do užívání 2. července roku 1934.

Nicméně příroda zapracovala negativně i v jejím případě. Přerůstající stromy postupně zmenšovaly panorama výhledu. Kolem roku 2000 se začalo uvažovat o zvýšení stavby. A to se samozřejmě neobešlo bez dohadů.

Původně schválený návrh na zvýšení pomocí ocelové konstrukce vzbudil odpor občanů i turistů, a tak nakonec zvítězil návrh architekta Zdeňka Havlíka, který vytvořil projekt na historických základech. Kamenná věž dorostla do výšky 15 metrů. A slavnostně byla otevřena 15. října 2006.

Od Českého Středohoří po Krušné hory

Rozhledna se nachází ve výšce 420 metrů nad mořem, vstoupíte do ní po dvou schůdcích, dalších 36 jich vede na úroveň původní vyhlídkové plošiny a posledních 20 schodů vás vyvede na novou plošinu.

Z té uvidíte například největrnější českou horu Milešovku, Bukovou horu s vysílačem, oranžovou „kosmickou loď“ – vodárnu nad Teplicemi, hrad Střekov, zámeček Větruši i romantické údolí řeky Labe. Otevře se vám zkrátka výhled od Českého Středohoří po Krušné hory.

A kdyby si současný předseda Klubu českých turistů pro oblast Ústecký kraj Jan Eichler měl něco pro „Erbenku“ přát, byla by to ještě orientační mapa nebo vyznačené body, aby turista nahoře věděl, na který kopec se právě dívá.

Erbenova vyhlídka - výhledy

Pokud chcete otestovat svoji kondici a poprat se s ostřejším stoupáním, zvolte si cestu k Erbenově vyhlídce po žluté turistické značce. Pokud máte radši mírnější svahy nebo se chcete na výlet vydat třeba s kočárkem, vyberte si značku zelenou, která vás od čtvrti Dobětice (od konečné trolejbusů – Dobětice točna) dovede až k rozhledně. Věž je přístupná od května do září od 9 do 21 hodin, v říjnu do 16 hodin.

Spustit audio