Barack Obama věří ve stabilizaci globální ekonomiky po brexitu

Americký prezident Barack Obama je přesvědčený, že světové trhy se už mírně vzpamatovaly po britském hlasování o odchodu z Evropské unie a světová ekonomika se v brzké době stabilizuje. Šéf Bílého domu je ale znepokojen z ohrožení dlouhodobého růstu, "pokud k brexitu skutečně dojde".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama | Zdroj: Reuters

První vzkaz, který Obama měl po britském referendu pro premiéra Davida Camerona a německou kancléřku Angelu Merkelovou, byla výzva, aby "všichni popadli dech".

I když Merkelová i další evropští politici vyzvali k rychlému odchodu Británie z EU, Obama soudí, že by mělo jít o pečlivý, transparentní proces, který Evropané pochopí.

"Bude to výzva, těžký proces, který by ale neměl být panický," poznamenal šéf Bílého domu. Odchod Britů z EU podle něj ztíží řešení problémů, které vyřešeny být musejí. "Zvláštní vztah" mezi Londýnem a Washingtonem se nicméně nezmění. USA jsou navíc připraveny jakkoli pomoci, aby proces odchodu Británie usnadnily.

Obama hovořil na tiskové konferenci uspořádané během třístranného summitu USA, Kanady a Mexika. Řekl, že trojice severoamerických zemí bude pracovat pro zajištění stability světového finančního systému narušeného brexitem.

"S přihlédnutím k rozhodnutí Spojeného království opustit EU, budou naše ekonomické týmy spolupracovat v zájmu růstu našich ekonomik a zajištění stability globálního finančního systému. Jsem přesvědčen, že toho jsme schopni," uvedl americký prezident.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme