Olympioniky čekají po návratu z Ria testy na virus zika

Všichni čeští olympionici a také jejich doprovod budou mít po návratu z Brazílie možnost využít bezplatně zdravotní testy na nákazu virem zika. Oznámil to dnes zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Testování provede specializované pracoviště Zdravotního ústavu v Ostravě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové laboratoře pro parazitology v Biologickém centru Akademie věd v Českých Budějovicích

Nové laboratoře pro parazitology v Biologickém centru Akademie věd v Českých Budějovicích | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová

Ministr zdravotnictví o zajištění zdravotních testů pro olympijskou výpravu ihned po jejím návratu do vlasti rozhodl s ohledem na fakt, že v oblasti konání olympijských her existuje riziko nákazy virem zika.

„Snažíme se chránit zdraví českých občanů a vést je k zodpovědnosti při cestování a po něm, aby byly před nákazou virem zika uchráněny především těhotné ženy a osoby se sníženou obranyschopností organismu. Také sportovci, kteří budou na olympiádě vystaveni enormní fyzické zátěži a budou reprezentovat naši zemi, si zaslouží podporu," uvedl ministr.

Riziko spojené s výskytem viru zika si uvědomuje i výprava českých olympioniků. „Situaci vůbec nepodceňujeme a uděláme vše pro to, abychom sportovce nevystavili riziku,“ řekl šéf české výpravy na LOH v Riu a dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor.

„Poslední zprávy Světové zdravotnické organizace a organizátorů z Ria naštěstí mluví o tom, že s příchodem zimního počasí na jižní polokouli počet nakažených virem dramaticky poklesl,“ dodal Doktor.

Nejúčinnější prevencí je zabránit bodnutí

Podle šéflékaře české výpravy Jiřího Neumanna je neúčinnější prevencí zabránit bodnutí komárem. A to jak použitím repelentů, tak pohybem v místech nezasažených komáry.

„Například instalujeme do pokojů klimatizace, abychom nemuseli otevírat okna. Důraz také budeme klást na správné použití repelentu, který musí být nanesen jako nejsvrchnější vrstva na pokožce, například až na opalovací krém, protože jinak komára neodradí,“ dodal.

Všechny sportovce vybaví český olympijský výbor speciálními repelenty, které zabírají na jihoamerické komáry.

Virus zika se na podzim loňského roku začal šířit v zemích Latinské Ameriky, zejména v Brazílii. V lednu 2016 byly v této oblasti již zaznamenány stovky případů. 1. února 2016 vyhlásila WHO Stav ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu.

Infekce se přenáší bodnutím komára rodu Aedes aegypti, přenos z člověka na člověka je možný pohlavním stykem. Inkubační doba je 3–12 dnů. Nákaza se projevuje obecnými chřipkovými příznaky – bolestí hlavy, svalů a kloubů, zvýšenou teplotou, případně i vyrážkou a zánětem spojivek. Nemoc není životu nebezpečná, pouze u těhotných žen je virus spojován s poškozením plodu, u kterého dochází k zastavení růstu mozku.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme