Slovenská vláda schválila program předsednictví EU, mezi priority patří brexit i migrační krize

Zítra přebírá Slovensko půlroční předsednictví v Radě Evropské unie. Dnes slovenská vláda programový dokument schválila. Slovensko bude EU řídit v době jednání o takzvaném brexitu i o migrační krizi. Obě tato témata zařadilo Slovensko mezi hlavní priority svého předsednictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: European Commission Audiovisual service

Programový dokument představil slovenský ministr zahraničních věcí a evropských záležitostí Miroslav Lajčák. Připomněl, že politická situace, v níž Slovensko předsednictví přebírá, je poměrně turbulentní.

„Velká Británie se rozhodla opustit Evropskou unii a tento moment bude přítomen v každém jednání během našeho předsednictví a musíme se vyrovnat i s tím, že evropská myšlenka ztrácí u občanů EU svoji popularitu,“ uvedl šéf slovenské diplomacie.

Připomněl, že premiér Robert Fico už vícekrát zopakoval, že Slovensko chce během svého předsednictví hrát roli takzvaného čestného zprostředkovatele.

„Konkrétním projevem tohoto přístupu je zářijové neformální setkání lídrů 27 zemí EU v Bratislavě, na kterém budou mluvit o vývoji EU po odchodu Velké Británie,“ řekl šéf slovenské diplomacie.

Lajčák připomněl, že Slovensko bude během předsednictví v Radě EU prosazovat čtyři priority. A to ekonomicky silnou Evropskou unii prostřednictvím zvyšování atraktivity podnikání a konkurenceschopnosti EU, dále moderní jednotný trh, který je podle něj jedním z největších výdobytků evropské integrace.

V rámci této priority se chce Slovensko posunout směrem k jednotnému digitálnímu trhu. „Chceme vidět svobodu přenosu dat jako pátou evropskou svobodu," upřesnil Lajčák.

Třetí prioritou je udržitelná migrační a azylová politika a čtvrtou globální angažovaná EU. „Tady se chceme zaměřit na posílení postavení EU jako globálního hráče,“ přiblížil ministr.

Předsednictví zemí v EU a vybrané priority předsednických zemí | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme