Praha 5 odsouhlasila stavbu ruského kola na nábřeží. Projekt ale musí schválit památkáři

Radní Prahy 5 dnes souhlasili se stavbou 60metrového ruského neboli Ferrisova kola. V případě souhlasu dalších institucí včetně památkářů má Prague Wheel stát na Hořejším nábřeží nedaleko železničního mostu. Soukromá firma, která ho má provozovat, by radnici platila za pozemek nájem, a to 56,5 tisíce korun měsíčně. Záměr kritizuje opozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radnice Prahy 5 zamýšlí na Hořejším nábřeží nedaleko železničního mostu stavbu obřího ruského kola

Radnice Prahy 5 zamýšlí na Hořejším nábřeží nedaleko železničního mostu stavbu obřího ruského kola | Zdroj: ČTK

Kolo by stálo na části dnešního dětského hřiště Aréna, které má rozlohu přes 6000 metrů čtverečních. Při výstavbě bude demontována část herního zařízení umístěného vedle hřiště. Stromy kácet nemají.

Ruské kolo má mít 42 kabin s osmi místy, za hodinu udělat pět otoček a svézt 1680 lidí. Za svezení budou lidé platit, část s areálem dětského hřiště, na kterém zůstanou stávající herní prvky, bude přístupná zdarma.

„Diváci, kteří budou zároveň platícími návštěvníky kola, budou příjemně splývat s návštěvníky, kteří pouze chtějí být přítomni vibrantní atmosféře lokality, ale nechtějí za tento zážitek platit," píše se v textu projektu.

Opozice: Projekt je megalomanský

Nájemné se soukromým provozovatelem kola má být sjednáno na deset let, tedy do 31. prosince 2026, s právem na prodloužení této doby za stejných podmínek na dalších deset let. V nájmu bude mít vybraná firma také stávající kavárnu.

Podle dokumentů, které má ČTK k dispozici, žádost o pronájem části pozemku vznesla firma Timsbury Capital.

Záměr kritizuje opozice v Praze 5. Nápad označila za megalomanský a vadí jí, že má zabrat část dětského hřiště. „Do této lokality je to zcela nevhodné - dopravní dostupnost je špatná, ekonomicky je to nevýhodný projekt a ubude část veřejného prostranství," řekl opoziční zastupitel Lukáš Budín (SZ).

O možném vybudování atrakce měli jednat radní Prahy 5 už ve středu, jednání ale přerušili a zbylé materiály přeložili na dnešní zasedání. Projekt Prague Wheel má pozvednout atraktivitu smíchovského nábřeží.

Zda bude na Smíchově obří kolo stát, není jasné. Radnice totiž bude potřebovat řadu souhlasných stanovisek, mimo jiné od pražských památkářů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme