Jamaican Jazz Orchestra: Encounters

1. červenec 2016

Jamajské reggae proniklo do světa před 40 lety a svým významem daleko přesáhlo kategorii pouhého hudebního žánru. Pro mnohé se stalo životním stylem: reggae bylo totiž propojeno s hnutím rastafariánů, kteří hlásali návrat černošské populace z Jamajky zpět do Afriky.

V průběhu následujících dekád se reggae prolnulo s hip-hopem i elektronikou - a původní tvář stylu se díky tomu stala ohroženým hudebním druhem, který přežívá díky úzkému okruhu kapel. Mnohé z nich vznikly daleko za hranicemi Jamajky: přesně takovým ansámblem je Jamaican Jazz Orchestra, který má základnu v Belgii. Kytarista Wouter Rosseel začínal v belgické reggae kapele Pura Vida – a před dvěma lety založil Jamaican Jazz Orchestra. Sestavu tvoří jazzmani z belgického města Gent, které leží napůl cesty mezi Bruselem a pobřežím. Inspirují se hudbou klasiků žánru: jedním z nich je kytarista Ernest Ranglin, jeden z posledních žijících jamajských veteránů, který je stále aktivní a koncem července bude koncertovat v Evropě.

03660666.jpeg

První album belgického ansámblu Jamaican Jazz Orchestra je převážně instrumentální, a jednou ze zpívaných výjimek je skladba Lions, Lvi, což má v reggae symbolický význam: Lev je symbolem Etiopie, kterou řada jamajských příznivců reggae považuje za svoji africkou pravlast.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Hot Pepper, Let the Good Times Roll, Dark Light.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.