Kontrakty státu, krajů a větších obcí budou v registru smluv. Kritici mají výhrady

Stát, kraje a větší obce mají ode dneška novou povinnost. A sice zveřejňovat všechny smlouvy v hodnotě nad 50 tisíc korun v centrálním internetovém registru smluv. Hospodaření s veřejnými penězi by tak mělo být průhlednější. Kritici, někteří poslanci a starostové, ale pochybují, že novinka bude fungovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podomní prodej

Podomní prodej | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Je to už zhruba deset let, co v Semilech vyzkoušeli novinku – zveřejňovat na webových stránkách radnice městské smlouvy. Začali postupně, nejprve smlouvy do 25 tisíc korun, později faktury a nakonec všechno.

Výsledek se dostavil rychle. „Byl přehled o financích a zároveň se zvýšila i kvalita práce, protože úředníci už nevyráběli podklady jen pro mě, ale věděli, že si je bude moci kdokoli prohlédnout,“ vzpomíná tehdejší starosta, dnešní poslanec TOP 09 Jan Farský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začíná fungovat centrální internetový registr smluv. Stát, větší obce a kraje v něm musí zveřejňovat své smlouvy

Právě on je hlavním autorem zákona o registru smluv, který ode dneška nařizuje většině státních a veřejných institucí zveřejňovat všechny kontrakty v hodnotě nad 50 tisíc korun. Zákon prosazoval několik let s tím, že zásadně pomůže zprůhlednit hospodaření s veřejnými penězi.

A i když mezi tím řada měst vzala nový trend za svůj a začala smlouvy zveřejňovat dobrovolně, měl registr od počátku i velmi silné odpůrce. Ti dodnes tvrdí, že zveřejňování smluv bude administrativně velmi náročné, v mnoha případech složité a že může poškodit státní či městské firmy v jejich obchodních činnostech.

„Problém není systém zveřejňování smluv, ale občasný střet s ochranou osobních údajů. Potom bude asi problém u starých smluv, které už mají řadu dodatků, a když se přijme nový dodatek, tak se bude muset zveřejnit celá smlouva zpětně,“ shrnuje výhrady ředitel Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek.

Úlevy má ČEZ i zdravotní pojišťovny

Kvůli podobným připomínkám poslanci během schvalování zákon výrazně zmírnili. Smlouvy tak nemusí zveřejňovat malé obce, polostátní firma ČEZ nebo třeba Poslanecká sněmovna, Senát a Hrad. Úlevy mají i zdravotní pojišťovny.

Mnozí ovšem nevěří, že zákon bude vůbec fungovat. „Myslím si, že očekávání jsou poměrně přehnaná. Ale to si můžeme říct za rok nebo za dva, až se to vyzkouší v praxi a uvidíme, jaké výsledky ten zákon přinese,“ uvádí šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Zákon bude nabíhat postupně. Platí jen pro nově uzavřené smlouvy, a i když by měl být registr již dnes funkční, smlouvy v něm zřejmě ještě nebudou. Na jejich zveřejnění je totiž lhůta 30 dní.

Navíc zatím neplatí žádný postih pro toho, kdo by zákon obešel, sankce nastoupí až za rok. Pak už bude každá nezveřejněná smlouva automaticky neúčinná.

Do té doby ale zřejmě poslanci přidají do zákona další výjimky. Už teď jim leží novela, která má zveřejňování smluv vyčlenit státem vlastněný pivovar Budějovický Budvar. Lidovečtí poslanci to navrhli s tím, že zveřejňování smluv by odkrylo jeho obchodní strategii.

Marie Bastlová, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme