Významná atrakce, nebo fantasmagorie? Radnice a opozice Prahy 5 se přou o ruské kolo

„Pokud to dobře dopadne, tak to bude benefit pro všechny,“ říká starosta Prahy 5 k nápadu postavit na vltavském nábřeží obří ruské kolo. Proti stavbě, kterou včera odsouhlasili radní městské části, je však opozice. Ta upozorňuje, že by stavba zasáhla do památkové zóny, tvrdí, že je místo nevhodné, a má také pochyby ohledně výběru firmy, která by měla kolo provozovat. Zpravodajský web Českého rozhlasu se pokusil shrnout hlavní argumenty, které v diskusi zaznívají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radnice Prahy 5 zamýšlí na Hořejším nábřeží nedaleko železničního mostu stavbu obřího ruského kola

Radnice Prahy 5 zamýšlí na Hořejším nábřeží nedaleko železničního mostu stavbu obřího ruského kola | Zdroj: ČTK

Proč ruské kolo?

„Vyhlídkové kolo je přesně to, co tato lokalita potřebuje,“ argumentoval v rozhovoru pro ČRo Plus starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09).

Městská část ani Praha podle něj žádnou atrakci tohoto typu nemají. Oživí se místo a podpoří se turistický ruch.

Vedení městské části tvrdí, že kolo nebude rušit místní obyvatele, protože je mimo obytnou zónu, nebude narušovat panorama Prahy a jako technická stavba také zapadne do průmyslové lokality Smíchova vedle Železničního mostu.

Radniční opozici však připadá nápad nevhodný. „Mně to připadá už opravdu megalomanské až fantasmagorické,“ uvedl opoziční zastupitel Lukáš Budín (SZ), který byl donedávna místostarostou Prahy 5. „Šedesát metrů, to je dvakrát třikrát víc, než mají okolní zástavby,“ poznamenal k výšce kola.

Budín kromě toho upozorňuje, že podobnou atrakci se starosta snažil prosadit i v minulém volebním období. Tehdy se mluvilo o tom, že by obří kolo stálo na náměstí 14. října.

Výběr lokality

Opozice také namítá, že by ruské kolo bylo na místě, které je špatně dostupné. Hořejší nábřeží, kde má atrakce stát, je sice vzdušnou čarou poměrně blízko metra, cestu však přetíná poměrně rušná komunikace – Strakonická, která pak přechází v ulici Svornosti.

„Já si nedokážu představit, jak se tam ti lidé budou dostávat. To místo je špatné,“ podotkl Budín.

Kromě toho kritizuje i to, že by atrakce ubrala prostor dětskému hřišti. „Hřiště tam sice zůstane, ale bude třetinové, takže dvě třetiny toho v současné době veřejného prostranství budou komercionalizované,“ uvedl Budín.

Starostovi to, že nápad připadá někomu diskutabilní a brání se mu, připadá logické.

„Když se postavil Tančící dům, tak to také bylo kontroverzní, také proto tomu vystupovala spousta lidí, a dnes je to jedna z atrakcí, která do Prahy láká turisty,“ řekl Klíma.

Proti argumentu, který se týká hřiště, staví rekonstrukci nedalekého Dětského ostrova. „Na Dětském ostrově vznikne největší dětské hřiště v Praze, které bude mít plochu přes 2500 metrů čtverečních, takže ty plochy dětských hřišť neubudou, naopak,“ uvedl Klíma.

Památkáři

K tomu, aby mohlo obří kolo na Smíchově stát, bude potřeba řada souhlasných stanovisek, mimo jiné od pražských památkářů. Ti se ovšem zatím vyjadřují skepticky.

„Stavba je naplánována na území památkové rezervace a svým rozměrem se vymyká svému okolí, takže nevidím nadějně, že bychom tuhle věc podpořili,“ citoval server Aktuálně.cz šéfa pražských památkářů Ondřeje Šefců.

Starosta Klíma k tomu poznamenal, že místo sice je v památkové zóně, ale na jejím okraji. Získání povolení označil za riziko investora.

„My jsme odsouhlasili pronájem pozemku, ne vlastní výstavbu,“ řekl. Pokud investor nezíská potřebná povolení, smlouva prý padá.

Ekonomický přínos

Soukromá firma, která by kolo měla provozovat, by radnici platila za pozemek nájem 56,5 tisíce korun měsíčně, nájemné má být sjednáno na deset let – do roku 2026.

Opozice naznačuje, že by mohla chtít radnice získat víc. „Když si spočítám, že jeden lístek bude stát plus minus sto korun, počítají s milionem návštěvníků, tak si řekněme, že to je opravdu velmi dobrý byznys,“ uvedl Budín.

Starosta v tom vidí nepřejícnost a závist. Podle něj by kolo bylo benefitem pro všechny.

„Pokud se získají povolení, což dneska nevíme, tak přijde někdo, kdo nainvestuje přes 200 milionů korun, což je velmi riziková investice, tak prosím nehovořme o tom, že někdo bude na něčem vydělávat. Vydělávat na tom bude Praha 5. Zaprvé budeme mít oživenou náplavku, zadruhé to pomůže našim podnikatelům, kteří jsou na Praze 5, protože se tam přesune část turistů, kteří dneska jsou prioritně na Praze 1, a zatřetí my máme možnost na Praze 5 realizovat další projekty, které máme připraveny, které tím oživíme také jako městská část,“ řekl Klíma.

Výběr nájemce

Firmou, která má o pronájem pozemku zájem, je Timsbury Capital, s. r. o., jak uvedla ČTK. Opozice upozorňuje, že byla založena teprve nedávno.

„Určitě to je velmi solidní partner se zkušenostmi. Tohle si určitě, předpokládám, také městská část ověřovala, a tento partner kupodivu nabízí ruské kolo, jako chtěl pan starosta,“ ironicky se podivoval Budín.

V obchodním rejstříku má firma jako datum zápisu uveden 7. duben 2016, vznikla tedy před necelými třemi měsíci.

„Do otevřeného výběrového řízení se s projektem mohl přihlásit kdokoli. To, že se do toho přihlásila tato skupina, ano, přihlásila. To, že nabídla ve výběrovém řízení nějaké finanční plnění, ano, nabídla, takže tady já bych velmi nerad diskutoval o tom, jestli to bylo nebo nebylo správně, kdokoli se do toho výběrového řízení mohl přihlásit,“ bránil se starosta.

Podle Budína je kolem výběru projektu řada otazníků.

„Když už chceme oživovat náplavku, tak proč se proboha tento nápad neřešil ve výborech, proč se neudělala předtím nějaká anketa a participace s občany, když se jedná o tak významný a důležitý projekt, kde městská část by měla nejprve se zeptat a komunikovat a potom teprve vybírat. Tady je to úplně obráceně,“ dodal.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme