Proměny české společnosti očima analytika agentury pro výzkum veřejného mínění

4. červenec 2016

Každý výzkum veřejného mínění není jenom hledání odpovědi na konkrétní otázku, ale vypovídá o celkové náladě ve společnosti, dlouhodobých trendech v populaci i o jejích hodnotách. Jak se tyto údaje mění v české společnosti, vysvětlil host Magazínu Leonardo sociolog a analytik agentury Median Daniel Prokop.

Podle něj je český národ ve většině aspektů průměrný, v evropském srovnání.

„Hodně často se říká, že jsme stěžovační a nespokojení, ale když se podíváte na mezinárodní výzkumy, tak jsme v tom celkem průměrní,“ tvrdí sociolog.

Samozřejmě je u nás relativně silný ateismus i relativně silná nedůvěra k institucím, dodává Prokop. „Tyto věci se ale mění. Například nedůvěra k institucím v podstatě narůstá.“

Došlo také ke změně pravolevé orientace v populaci. „Ještě v roce 2005 to bylo relativně vyrovnané nebo se většina spíše přikláněla k pravici. Teď je to vyrovnané nebo společnost tíhne spíše k levici.“

„Spousta dalších věcí se také mění, včetně postoje k právům sexuálních menšin, kde lze sledovat liberalizaci hodnot,“ popsal vývoj analytik.

Některé typické rysy české společnosti ale zůstávají. „Třeba politická angažovanost je v podstatě konstantní, je stejně velká u mladých generací jako u těch starších.“

„Nemění se také postoje k etnickým menšinám, například k Romům. Ty jsou relativně stabilní v celé České republice, a třeba dodat, že jsou negativní,“ konstatoval sociolog Daniel Prokop.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.