Obdivujete bonsaje a suiseki? Pak zamiřte na libochovický zámek

2. červenec 2016

Krásu bonsají, ale i suiseki mohou ode dneška, tedy soboty 2. července, obdivovat všichni, kteří přijdou do zámku v Libochovicích. Začala tam už tradiční výstava. K vidění je více než stovka tvarovaných stromků a desítky dalších rostlin.

Výstava se koná už po dvacáté sedmé a vystavované bonsaje vypěstovali členové místního bonsaj klubu, jak zdůraznil jeho předseda Karel Chramosta.

Suiseki

Ten letos na výstavu dodal pouze čtyři stromy. „Jediné, které neponičilo nedávné krupobití,“ upozornil. Zbytek jeho čtyřicetileté práce je poničený a pěstitel doufá, že se aspoň některé stromy vzpamatují.

Na výstavě mohou návštěvníci obdivovat i suiseki. V doslovném překladu vodní kameny. Už to napovídá, že jde o miniscenérie právě se zajímavými kameny. Zatímco bonsaje se z Číny dostaly do Evropy v druhé polovině minulého století, suiseki jsou pro spoustu lidí ještě novinkou. Kameny se vystavují buď na dřevěných podložkách nebo na keramických mísách naplněných pískem.

Výstava, na které se lidé mohou poradit o bonsajích se zkušenými pěstiteli, případně si pořídit správné nářadí a další, potrvá na nádvoří libochovického zámku pouze do 10. července.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio