Záznamy hovorů z kokpitu zříceného letadla EgyptAir se podařilo zachránit

Vyšetřovatelé květnového neštěstí letadla společnosti EgyptAir by se mohli dostat k novým informacím z černých skříněk. Podařilo se jim totiž zprovoznit zvukový záznamník z kokpitu havarovaného airbusu, na jehož palubě zahynulo 66 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus společnosti EgyptAir se v květnu zřítil do Středozemního moře (ilustrační foto)

Airbus společnosti EgyptAir se v květnu zřítil do Středozemního moře (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Egyptští vyšetřovatelé leteckého neštěstí oznámili, že se podařilo opravit i druhou takzvanou černou skříňku. Konkrétně tu, která zaznamenává komunikaci v pilotní kabině.

Zařízení teď poputuje do Káhiry, kde by z něj zástupci egyptského ministerstva civilního letectví měli být schopni získat nové informace. Ty by pak mohly doplnit doteď známá fakta, která odhalila druhá černá skříňka. I ta byla původně poškozená, specialistům v pařížské laboratoři z ní ale dokázali získat důležitá data o technických parametrech stroje během letu.

Z těchto dat vyšetřovatelé zjistili, že na palubě letadla se několik minut před jeho zmizením objevil kouř, konkrétně na jedné toaletě. Tyto informace jsou přitom v souladu s údaji, které letadlo automaticky přes satelit odeslalo řízení letového provozu.

Airbus zmizel z radarů 19. května během letu z Paříže do Káhiry nad Středozemním mořem. Piloti se naposledy přihlásili při opouštění řeckého vzdušného prostoru a o žádných problémech se nezmínili. Po vstupu do egyptského prostoru už se posádka neohlásila.

Na palubě letu MS804 bylo 56 cestujících ze 12 zemí a deset členů posádky. Letadlo před zmizením otočilo kurz o 90 stupňů vlevo, pak o 360 stupňů na druhou stranu a nakonec definitivně zmizelo z radarů. Spekulovalo se o možnosti teroristického útoku. To ale nepotvrdila ani dosavadní zjištění vyšetřovatelů, ani se k ničemu takovému nepřihlásila žádná teroristická skupina.

ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme