Alžběta II. nepřímo doporučila Skotům, aby zůstali i po brexitu klidní

Britská královna Alžběta II. dnes zahájila zasedání nového skotského parlamentu. Obyvatele regionu nepřímo vybídla, aby zůstali po referendu o vystoupení z Evropské unie klidní. Prohlásila, že v rychle se měnícím světě může být zachování této schopnosti obtížné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královna Alžběta II. zahájila zasedání nového skotského parlamentu

Královna Alžběta II. zahájila zasedání nového skotského parlamentu | Zdroj: Reuters

Královna vystoupila vůbec poprvé na veřejnosti po referendu z minulého týdne, ve kterém se většina voličů vyslovila pro vystoupení z EU. Alžběta II. zůstala věrná zásadě nekomentovat politické události a k výsledkům referenda se přímo nevyjádřila.

„Všichni žijeme a pracujeme ve stále složitějším a náročnějším světě, ve kterém události mohou a také probíhají s pozoruhodnou rychlostí. Zachovat schopnost zůstat v klidu může být těžké," řekl 90letá panovnice v projevu, kterým formálně otevřela páté zasedání skotského regionálního parlamentu.

Zastavme brexit! Proti odchodu z EU demonstrovaly v Londýně desetitisíce lidí

Číst článek

Dostatek moudrosti při dalším rozhodování panovnice přála i novým skotským poslancům. „Během tohoto období získáte důležité pravomoci v daňové politice i v dalších oblastech. Všem vám přeji, abyste se této zodpovědnosti zhostili s úspěchem. Jsem si jistá, že svou moc použijete moudře a budete sloužit všemu skotskému lidu, jak nejlépe umíte,“ uvedla.

Skotsko na rozdíl od zbytku Spojeného království hlasovalo pro setrvání země v Evropské unii. Tamní první ministryně Nicola Sturgeonová po oznámení výsledků nevyloučila druhé referendum o skotské nezávislosti. Řekla, že udělá vše, co bude v jejích silách, aby si region své vazby na EU zachoval.

ČRo, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme