Český atletický tým bude mít na ME v Amsterdamu několik nadějí na medaili

Hned tři opory české atletické reprezentace v posledních dnech odřekly svou účast na mistrovství Evropy. Na šampionát v Amsterdamu, který začne ve středu v Nizozemsku, neodjedou překážkáři Zuzana Hejnová, Denisa Rosolová a Petr Svoboda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výškařka Michaela Hrubá

Výškařka Michaela Hrubá | Foto: Getty Images for IAAF

I tak je ale v nominaci rekordních 49 jmen, a i díky neúčasti Rusů hromadně potrestaných za dopingový skandál, bude mít český tým hned několik nadějí na medaili.

„Pro mě to je samozřejmě velké plus. Mně odpadnou tři velké konkurentky, takže pro mě je to fakt výhoda, ale i tak tam budou další závodnice, které jsou na vysoké úrovni, takže si to nemůžu připouštět,“ povídá dorostenecká mistryně světa, osmnáctiletá výškařka Michaela Hrubá.

Ze soupeřek jí odpadla například olympijská vítězka z Londýna Anna Čičerovová. Ta na konci června ovládla v Čeboksarech ruský šampionát výkonem 198 centimetrů, což je letos druhý nejlepší výkon na světě. A protože i mladá česká atletka má na podobnou úroveň, do Amsterdamu vyrazí sebevědomě.

„Jelikož se neskáče v letošní sezoně moc vysoko, tak by to teoreticky mohlo stačit na nějakou medaili,“ myslí si Hrubá.

Na medaili může myslet i další dorostenecká mistryně světa, i když její triumf je už devět let starý. Kateřina Cachová je ale po letech plných zdravotních komplikací konečně v pořádku a výkonem 6328 bodů je letos pátou nejlepší sedmibojařkou v Evropě.

Tyčkař Kudlička po českém rekordu věří, že má ještě rezervy

Číst článek

„Samozřejmě i mě to víc motivuje ten výkon, abych měla vyšší ambice a chtěla se tam nějak umístit, ale konkurence tam bude veliká,“ říká Cachová.

Konkurence bude platit i v případě oštěpařek, kde je mezi šesti nejlepšími ženami na světě hned pět Evropanek a v čele tabulek je Barbora Špotáková, která se rychle vrátila po březnové zlomenině nohy. Světová rekordmanka tak bude v Amsterdamu největší českou medailovou nadějí a do kvalifikace vstoupí ve čtvrtek netradičně mimo hlavní stadion na ploše před národním nizozemským muzeem.

„Cíl je Rio. Na šampionát si jedu spíš zkusit kvalifikaci, finále. Samozřejmě vždycky jako v každém závodu chci vyhrát, ale není to hlavní v té letošní sezoně,“ upíná se světová rekordmanka hlavně na olympijské hry v Brazílii.

Mezi další opory pro evropský šampionát patří tradičně sprinter Pavel Maslák, mílař Jakub Holuša, oštěpař Vítězslav Veselý a také tyčkařský pár Jiřina Ptáčníková, Jan Kudlička.

„Jsem si moc dobře vědom toho, jak blízko je od úspěchu k neúspěchu nebo od neúspěchu k úspěchu. Člověk může být jasný favorit, mít skočeno od 20 čísel výš, ale to nic neznamená. Důležité je, co předvede na místě,“ doplňuje druhý tyčkař letošních evropských tabulek Kudlička.

Český tým by chtěl ale určitě navázat na poslední šampionát v Curychu, odkud si přivezl jednu zlatou, jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. Soutěže v Amsterdamu začnou ve středu dopoledne a skončí v neděli večer.

Jakub Marek, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme