Galský kohout se bojovníků z Islandu nezalekl. Francie je v semifinále po výhře 5:2

Poutavý příběh islandského trpaslíka na fotbalovém mistrovství Evropy končí. Ostrované ve čtvrtfinále šampionátu podlehli domácí Francii, která je přestřílela 5:2 a v bitvě o finálovou účast před vlastním publikem vyzve Německo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islanďan Eidur Gudjohnsen v akci s Francouzem Paulem Pogbou

Islanďan Eidur Gudjohnsen v akci s Francouzem Paulem Pogbou | Zdroj: Reuters

Ve skupině za sebou nechali například Portugalce, v osmifinále si poradili s favorizovanou Anglií. Jenže ve čtvrtfinále islandské pohádce – na rozdíl od té velšské, která se nadále píše – odzvonilo.

V Saint Denis v Paříži se naopak rozjel francouzský stroj, který mnohé odborníky doposud nepřesvědčil. Hned v úvodním poločase nastřílel čtyři branky, ve druhém přidal ještě jednu a Islanďany poslal domů.

Výběr Didiera Deschampse tak po výhře 5:2 stále živí naději na zopakování domácího triumfu z roku 1984.

Francouzi se rozstříleli

Ostrovany sice od úvodu hnala kupředu bouřlivá podpora jejich souputníků, jenže galský kohout se proti ní za tónů Marseillaisy dokonale obrnil.

Ve 12. minutě poslal Francouze do vedení ten, který by svou vizáží zapadal spíše do islandského celku. Olivier Giroud si naběhl do vápna na pas Blaise Matuidiho a z voleje propálil Hannese Halldórssona.

O osm minut později navyšoval na 2:0 Paul Pogba, žhavý artikl na přestupovém trhu. A do přestávky se ještě trefili dva malí velikáni – Dmitri Payet s Antoinem Griezmannem.

Deset minut po pauze propukl gejzír radosti i mezi ostrovany, když se ve skluzu na bližší tyči prosadil Kolbein Sigthórsson.

Francouzský válec ale snížení nezabrzdilo. Giroud – pár vteřin před tím, než byl vystřídán Andrém Pierrem-Gignacem – přetavil v gól i svou druhou střelu na bránu v zápase a zvýšil na 5:1.

Islanďané se ještě pokusili zabojovat, vytvořili si šance a sedm minut před koncem skóroval hlavou Birkir Bjarnason.

Vítězství 5:2 nakonec domácí Francii otevřelo semifinálovou bránu, do níž Deschampsův tým vstoupí spolu s Německem ve čtvrtek.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme