Britští politici se dohadují o zárukách pro občany EU žijící ve Spojeném království

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová chce jednat o právech občanů Evropské unie žijících ve Velké Británii. Favoritku na post předsedkyně Konzervativní strany kvůli tomu kritizuje levicová opozice. Jednání mají být součástí podmínek tzv. brexitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová během svého vystoupení na konferenci Konzervativní strany v Manchesteru

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová během svého vystoupení na konferenci Konzervativní strany v Manchesteru | Zdroj: Reuters

Ministryně vnitra Mayová odmítla dát v rozhovoru na ITV garance občanům členských států EU, včetně Čechů, ohledně práva zůstat v Británii s tím, že to bude předmětem dalších jednání. Řekla nicméně, že si jejich setrvání ve Spojeném království přeje.

Vlivná politička Labour Party Yvette Cooperová ministryni vnitra obvinila, že chce unijní občany využít coby „pěšáky" v šachové partii kolem podmínek brexitu.

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová už britskou vládu vyzvala, aby lidem z členských zemí EU garantovala právo zůstat v Británii na dobu neurčitou.

Tuto záruku už potvrdili další uchazeči o post předsedy Konzervativní strany, Michael Gove, Andrea Leadsomeová a Stephen Crabb.

Politiku nemá provázet smrt, shodují se v Birstallu. Vražda Jo Coxové je mementem

Číst článek

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme