Stát by mohl podle ČSSD přijít o miliardy z výběru mýtného, ministr dopravy to odmítá

V Česku údajně hrozí, že se od ledna nebude vybírat mýtné. Tvrdí to ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Podle vládní komise je návrh ministra dopravy za hnutí ANO Dana Ťoka na prodloužení smlouvy s Kapschem nezákonný. Ministr Ťok kritiku ČSSD odmítá. Podle něj koaliční partner hledá předvolební téma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec

Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

Návrh ministerstva dopravy prodloužit smlouvu se společností Kapsch o další tři roky bez vypsání veřejné soutěže je nezákonný. Aspoň podle názoru tří různých vládních komisí, které se skládají z úředníků několika ministerstev.

Podle ministra vnitra Milana Chovance je proto nepravděpodobné, že by vláda takový postup schválila. Stát by tak prý od příštího roku mohl přijít o několik miliard korun.

„Jsme v situaci, kdy ministerstvo dopravy a nominanti Andreje Babiše na tomto ministerstvu dosáhli toho, že nejsme schopni podle všeho a podle českého práva jakýmkoli způsobem od prvého první zákonně mýto vybírat,“ řekl Chovanec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozdílné nástroje ministrů Milana Chovance a Dana Ťoka na možnost výběru mýtného od 1. ledna 2017 shrnul reportér Mikuláš Klang

Jak zdůraznil, ministři dopravy za hnutí ANO měli na přípravu výběrového řízení na nového provozovatele 2,5 roku. Po ministru dopravy Danu Ťokovi chce vědět, jestli má připravená záložní řešení.

„Chceme slyšet tu záchrannou brzdu, řešení. Jestli tedy budeme tisknout kupony, jaký tam bude propad, kdo za to může, jestli je to pouze šlendrián, nebo je to úmysl. Jestli někdo nese nějakou odpovědnost, jestli je to odpovědnost trestněprávní,“ řekl Chovanec.

Ťok se brání

Ťok ale kritiku odmítá. Na dnešní vystoupení svého vládního kolegy reagoval slovy, že Chovanec se pouze snaží najít téma, které by zakrylo problematickou reorganizaci policie. Materiál je podle něj po právní stránce v pořádku.

Dan Ťok | Foto: Prokop Havel

„Nejen že tento způsob je jediný možný. Aspoň já o jiném nevím. Nikdo nikdy nenavrhl jiný a lepší.“ Jeho resort chce prodloužit smlouvu se společností Kapsch o další tři roky bez vypsání veřejné soutěže.

„Vláda odsouhlasila mnou navržený materiál, jak dále postupovat. Nechci teď říkat silná slova, že to považuji za porušení. Protože si myslím, že situace není tak dramatická, abychom si vyměňovali vzkazy. Myslím, že bychom to měli opravdu probrat v klidu jak na vládě, tak na koaliční radě,“ doporučil Ťok.

Budoucností mýtného systému se bude ve čtvrtek mimořádně zabývat koaliční rada. Ťok věří, že do konce července materiál schválí vláda.

Expertní komise nedoporučily prodloužení smlouvy s Kapschem, o mýtu bude jednat koalice

Číst článek

Mýtné | Foto: Český rozhlas

ČRo, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme