Česko je 22. nejlepší zemí pro život, první je Finsko

Česko je podle nejnovějšího průzkumu 22. nejlepší zemí pro život na světě. Vyplývá to z parametrů, jako jsou kvalita životního prostředí, přístup ke vzdělávání nebo třeba lidská práva. Takzvaný Index sociálního pokroku hodnotí celkem 53 parametrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nad vchodem do pasáže na Václavském náměstí číslo 43 svítí modrá ryba, ale ta s kdysi proslulou Vaňhovou rybárnou nemá nic společného

Nad vchodem do pasáže na Václavském náměstí číslo 43 svítí modrá ryba, ale ta s kdysi proslulou Vaňhovou rybárnou nemá nic společného | Foto: Jolana Nováková

Nejvíce bodů Česko získalo v kategorii základních lidských potřeb. Celosvětově se v ní dokonce umístilo na čtvrtém místě. Základními lidskými potřebami index myslí hlavně dostupnost zdravotní péče, bezpečnost v zemi nebo třeba přístup k pitné vodě.

Podle žebříčku OECD je Česko dokonce ještě o jednu příčku výš, tedy na 21. místě. Podle tohoto žebříčku ale stát zaostává především v oblasti příjmů, zdraví nebo třeba bydlení.

OECD také poukazuje na propast mezi těmi nejbohatšími a nejchudšími. Podle ní nejmajetnějších 20 procent vydělává skoro čtyřikrát tolik než nejchudší pětina lidí.

Nejlepší zemí pro život je Finsko. A to jak podle nejnovějšího Indexu sociálního pokroku, tak i podle OECD. Po něm následuje Kanada, Dánsko, Austrálie a Švýcarsko. Velká Británie je na 9. místě před Francii a Německem.

Kromě Kanady se v první dvacítce Indexu sociálního pokroku umístily ze 133 zemí jen tři mimoevropské státy. Třeba Spojené státy jsou devatenácté, těsně před Slovinskem a Portugalskem.

USA sice bodují ekonomikou, dlouhodobě ale čelí kritice za přístup k zdravotní péči, ke vzdělávání nebo ve vztahu k životnímu prostředí či osobní bezpečnosti.

Na konci žebříčku je Středoafrická republika

V afrických zemích je kvalita života podle indexu velmi špatná. Úplně poslední zemí v žebříčku je Středoafrická republika. Před ní je Afghánistán.

Některé země, například KLDR, se vůbec v žebříčku vůbec neumístily. Kvůli nedostatku dat je totiž nebylo vůbec možné hodnotit.

Index sociálního pokroku vznikl teprve před čtyřmi lety, tedy v roce 2012 jako alternativa k měření HDP. Ten totiž hodnotí pouze stav ekonomiky v dané zemi. Tento žebříček se tak snaží zohledňovat i globální cíle OSN.

Index sociálního pokroku - nejlepší a nejhorší země | Foto: Český rozhlas

ČRo, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme