Barack Obama byl velkým zklamáním, hodnotí prezidenta publicista žijící v USA

4. červenec 2016

Nedělej hlouposti. To bylo heslo, které chtěl ve svých dvou prezidentských obdobích razit Barack Obama. Už na podzim bude známé jméno jeho nástupce anebo nástupkyně, on sám ještě absolvuje pár zdvořilostních návštěv, ale jeho éra se víceméně uzavírá. Čím se tedy první černošský prezident Spojených států zapsal do historie? Opravdu nedělal hlouposti?

Obama sám podle vedoucího zahraniční rubriky Deníku Referendum Petra Jedličky vyzdvihuje na svém prezidentském období hlavně oblast ekonomiky. Prezident zdůraznil, že nastoupil v době finanční krize a díky politice stimulů se podařilo dle vládních statistik ekonomiku vrátit během několika let do růstu. Zároveň poklesla nezaměstnanost z 10 na 5 %, což je trochu nižší úroveň, než když končil prezident Bush, a současný schodek rozpočtu je o dvě třetiny nižší než v roce 2009/2010, uvádí Petr Jedlička.

Nová místa jen na částečný úvazek

Dušan Neumann, publicista žijící v USA, oponuje: „Když se vrátíme k nezaměstnanosti: vznikla nová pracovní místa, ale nejsou to pracovní místa na plný úvazek. Většina společností si najímá lidi na částečný pracovní úvazek, a to hlavně z toho důvodu, aby za ně nemusela platit zdravotní pojištění, čili v celkovém úhrnu se životní úroveň Američanů, zejména pracujících Američanů, za posledních 14 let v podstatě nezdvihla.“


Podle mě to není určitě nejlepší prezident Spojených států vůbec. Nebyl zvolen jako nějaký prezident radikálních přístupů, ale jako prezident kompromisu, který sliboval být prezidentem všech, neprosazovat věci na sílu, a toho se dlouho držel. Ne vždy všechno, co slíbil, dopadlo, ne vždy jednal úplně šťastně, ale rámcově podle mě dělal to, co sliboval, nebo se o to alespoň snažil. V řadě ohledů Spojené státy posunul pozitivním směrem. PETR JEDLIČKA

Podle Jedličky ale tento trend není důsledkem Obamovy politiky, ale je to problém celého euroamerického prostoru. „Podobný trend najdeme i v Evropě a v zemích, které zvolily jinou protikrizovou politiku. Zkrátka takových těch klasických pracovních míst na celý úvazek, a nejlépe doživotně a se vším sociálním zajištěním, ubývá a různé vlády, různí politikové se tomu snaží různým způsobem čelit.“

Obamacare

Jednou z nejdiskutovanějších změn je reforma zdravotního systému zvaná Obamacare. „Já si myslím, že ta reforma bohužel zklamala, a to už jenom tím, že prostě nelze kontinent s 320 miliony lidmi řídit z jednoho jediného místa, takže ten „single-payer“ systém, který je třeba v některých evropských státech, je velmi těžké ve Spojených státech zavádět. Co se ovšem zvýšilo je počet lidí na různých podporách od státu, zejména v tom zdravotnictví. Dneska je na různých podporách asi 90 milionů Američanů, takže ty státní regulace vlastně nivelizují nejchudší vrstvu, aniž by jí nějak výrazně pomohly,“ říká Dušan Neumann a dává příklad, že jeho dcera v rámci Obamacare nejprve platila 96 dolarů měsíčně, teď platí 600.


Já si myslím opak. Pro mě byl prezident Obama velkým zklamáním, protože jsem ho sledoval už v Senátu a z těch slibů se v podstatě nesplnilo téměř nic, a to, co se splnilo, tak to nesplnilo očekávání – tím míním zdravotní reformu. Jinak Spojené státy jsou za jeho vlády 8 let ve válce, která nevypadá na ukončení, ekonomika údajně podle vládních statistik poskočila dopředu, podle jiných statistik je na tom pořád stejně. Co se ovšem podstatně zhoršilo je státní zadlužení, které se za vlády prezidenta Obamy více než zdvojnásobilo. DUŠAN NEUMANN

„O reformu, která nakonec prošla, se muselo strašně dlouho bojovat, strašně dlouho se musela upravovat. Byl to složitý zákon, trvalo to několik let, část Demokratické strany se vzbouřila, vzpomeňme si na to. Takže vyšel nějaký slepenec, který opravdu má částečně některé negativní důsledky, ale z mého pohledu je to pořád lepší než stav, který byl před tou reformou z hlediska toho, že opravdu podle různých zdrojů 12 až 20 milionů Američanů, kteří předtím zdravotní pojištění neměli, ho teď mají,“ reaguje Petr Jedlička.

Jak hodnotí zahraniční politiku Baracka Obamy? Co měl dělat jinak v případě Libye a Sýrie? Poslechněte si celý pořad Pro a proti.

autoři: tpa , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.