Skupina 25 Iráčanů se vrátí z Německa do Česka, rozhodl německý soud

Skupinu 25 Iráčanů, kteří odešli v dubnu z Česka do Německa, vrátí spolková republika do Česka. ČTK o tom informoval správní soud v Drážďanech. Německé úřady chtěly Iráčany vrátit už dříve, ti se ale rozhodnutí snažili zvrátit. Drážďanský soud jim však nevyhověl, a jejich návratu do Česka tak už nic nebrání. Zatím ale není jasné, kdy se uskuteční.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy | Foto: Michal Malý

Soud v rozhodnutí z 23. června, o němž byli v mezidobí Iráčané informováni, stanovil, že za azylové řízení je ve vztahu ke skupině zodpovědná výhradně Česká republika, která Iráčanům udělila víza.

Německé úřady proto podle soudu postupovaly správně, když žádost skupiny o azyl ve spolkové republice odmítly. Žádost o předběžné opatření má soud za neodůvodněnou.

Uprchlíky z Iráku letos do Česka v rámci zvláštního programu přivezl Nadační fond Generace 21. Na začátku dubna se ale 25 z nich vydalo do Německa, kde je policisté několik kilometrů za českými hranicemi zadrželi. Od té doby německé úřady a posléze i soud řešily jejich další osud.

Německá policie je původně chtěla hned v dubnu vrátit zpět, nakonec ale svou žádost o předání stáhla s odůvodněním, že uprchlíci požádali v Německu o azyl. Později německé úřady vyzvaly Česko, aby si Iráčany převzalo zpět, s čímž české ministerstvo vnitra napodruhé souhlasilo.

Běženci mohou znovu žádat o azyl, nebo je čeká vyhoštění do Iráku

Po předpokládaném návratu do Česka by měli uprchlíci být umístěni do detenčního zařízení, odkud je může čekat následné vyhoštění do Iráku. V tuzemsku také mohou znovu požádat o azyl. Případnou žádost by pak musely posoudit úřady.

Ředitel Nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant nevyloučil, že s Iráčany budou spolupracovat i po jejich návratu z Německa. „Pokud se vrátí, tak s nimi určitě vejdeme v nějaký kontakt. Ale takových informací o rozhodnutí, že budou vráceni, už bylo spousta. Takže my musíme počkat na to, k čemu dojde,“ řekl Talafant Českému rozhlasu.

Odjezd této skupiny uprchlíků měl v České republice vážné dopady na celý projekt přesídlování křesťanských běženců z míst postižených válkou. Program byl nejprve pozastaven a později vláda rozhodla, že nebude pokračovat. Nadační fond do země dopravil 89 uprchlíků, podle původních plánů jich mělo přijet 153.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme