Srbové žijí basketbalem. Na zápasy jich chodí i přes 20 tisíc

Úvodními dvěma zápasy startuje dnes v Bělehradě kvalifikace basketbalistů o účast na olympijských hrách. Český tým sice vstoupí do turnaje až zítra, už dnes ale bude moci v domácím zápase Srbů s Portorikem naplno poznat, co pro tuto balkánskou zemi vlastně znamená basketbal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombank Arena v Bělehradě

Kombank Arena v Bělehradě | Foto: Michal Jurman

Jen padesát metrů od Kombank Arény se na betonovém hřišti prohání skupinka bělehradských středoškoláků, která naplno dokumentuje srbské nadšení pro sport, ve kterém kdysi bývalá Jugoslávie naprosto dominovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Basketbalovou reprezentaci sleduje před kvalifikačním turnajem nejen Michal Jurman, ale také místní fanoušci

„Když kamarádi v Nymburce pořádají streetball a pozvou mě, tak si rád zahraju. Je to super odreagování po konci sezony,“ glosuje Martin Kříž počínání mladých Srbů na basketbalovém hřišti.

Mladíci se následně přesouvají k hale, aby byli co nejblíže v kontaktu nejen s domácími hráči, ale se všemi hvězdnými jmény, která znají hlavně z basketbalové Euroligy.

„Turnaj je výborně zorganizovaný. V hale jsem už hrál proti Crvené zvezdě a moc se mi líbí. Byl to tehdy jeden z nejlepších zápasů v Eurolize, snad mi přinese štěstí i teď,“ vzpomíná rozehrávač, který od nové sezony bude hrát NBA za Washington Wizards.

Hale i přes její multifunkčnost vévodí před vstupem obrovský modrý basketbalový míč a nápis „Basketball forever".

Plní se mi sen, říká Tomáš Satoranský. Přesun do NBA se má dokončit po Riu

Číst článek

„Bylo tu na nás 20 tisíc lidí a bylo to peklo. Když vidíte, že skoro všichni stojí, máte husí kůži. Je to neskutečný zážitek,“ upozorňuje Satoranský třeba i na to, že během letošního programu Euroligy se vměstnalo na utkání Crvene zvezdy do Kombank Areny více než 24 000 fanoušků.

Ti se snaží dostat do útrob velkého sportovního chrámu i během přípravy jednotlivých týmů na start olympijské kvalifikace. Jedna sveřepá fanynka se dostala i na trénink Čechů. Ti jí zapózovali na hromadnou fotografii, na Satoranského ale zapomněli. „To pak není celý tým,“ zlobila se naoko česká opora.

Reprezentace vstoupí do turnaje zítra večer zápasem proti Lotyšsku a bude se snažit dokázat tvrzení, že basketbal je klíčem do srdce většiny Srbů.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme