UKIP musí po brexitu najít nové téma. Logicky s novou tváří, hodnotí analytik rezignaci Farage

„Mým cílem v politice bylo dostat Británii z Evropské unie, nyní chci zpět svůj život,“ uvedl na tiskové konferenci Nigel Farage a rezignoval na post šéfa britské protievropské Strany pro nezávislost Spojeného království (UKIP). Jeho bývalá strana po brexitu musí podle Kryštofa Kruliše, analytika Asociace pro mezinárodní otázky (AMO), najít nové téma. A je podle něj logické, že ho bude hledat s novou tváří v čele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

- Šéf protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage

- Šéf protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage | Zdroj: Reuters

Britští euroskeptici přišli o svého šéfa, hlavního bojovníka za odchod Británie z unie. Překvapilo vás to?

Farage není kariérním politikem, to zdůraznil i při rezignaci. Je to věc, která se s ním pojí dlouhodobě. On se hodně opíral do prototypu kariérního politika vystudovaného v Cambridgi nebo Oxfordu, který jde hned po škole do politiky. Odchod doprovodil prohlášením, že Británie získala zpátky svou suverenitu, a on teď tedy chce zpátky svůj život.

Hlavní téma strany UKIP byl odchod Velké Británie z Evropské unie. Teď musí hledat nové téma, aby vůbec mohlo na britské politické scéně přežít. Farage byl samozřejmě velmi spojen s protievropským tématem, takže pokud chce UKIP hledat téma nové, tak i dává logiku, aby měl v čele někoho jiného.

Farage už nevede britské euroskeptiky. Mise splněna, ohlásila hlavní tvář brexitu

Číst článek

Zároveň ale platí i to, že UKIP byl vždy spojován s osobností Nigela Farage a většina britských komentátorů se nad tím pozastavovala, že to je vlastně strana jednoho muže. Bude otázka, jestli UKIP vůbec další téma najde a jestli to sebevědomé prohlášení, že se UKIP etabloval coby třetí nejsilnější strana na britské politické scéně, není spíš zbožným přáním.

Nigel Farage (52)
- Straně UKIP předsedal od listopadu 2010 a předtím od září 2006 do listopadu 2009.
- V Evropském parlamentu zasedá od roku 1999. Společně s Italem Francescem Speronim vede euroskeptickou frakci Evropa svobody a přímé demokracie.
- Byl zakládajícím členem UKIP, když v roce 1992 opustil Konzervativní stranu poté, co Británie podepsala Maastrichtskou smlouvu o EU.
- V říjnu 2013 se umístil na druhém místě žebříčku hlasování o nejvlivnějšího pravicového politika, který vyhlásil deník The Daily Telegraph; první byl premiér David Cameron. A list The Times o rok později Farage vyhlásil Britem roku.
Zdroj: ČTK

Farage připustil, že nemůže zaručit stovky milionů liber, které Británie týdně posílala do unie, s tím, že po brexitu půjdou na britské zdravotnictví. Může to souviset s jeho odchodem?

To byl hlavní slogan Vote Leave, kampaně za odchod Velké Británie z Evropské unie, a Farage tam neměl dominantní postavení. On není tím prvním, na koho se obrátit s ohledem na tento zavádějící údaj. Na druhou stranu je otázka, jestli mohl být natolik zásadní, že rozhodl referendum.

Ze strany Farage to byla spíš taková jízlivost ve vztahu k ostatním členům Vote Leave za to, že vlastně použili tento zavádějící argument. Tak to aspoň chápu já. Když už byl známý výsledek referenda, tak na to poukázal a řekl, že to přiznává a že je to nesmysl.

Myslíte, že rezignace Nigela Farage teď nějakým způsobem ovlivní euroskeptickou část britské politiky?

Zásadně ovlivněna bude v souvislosti s jednáním o vystoupení a s hledáním nějakého tématu. Pokud Británie opravdu vystoupí, tak to téma euroskepticismu, které bylo živnou půdou pro britskou politickou scénu, nejdřív na levici, pak na pravici, odpadne.

Nikdo už asi nebude volit stranu pro to, že bude odvážně halekat proti Bruselu a diktátu evropských regulací. Teď, když se bude jednat v Británii o odchodu, tak asi i ti umírněnější euroskeptici povedou vzájemný dialog o vztahu EU a Británie po odchodu. Na to se pravděpodobně teď zaměří debata na úrovni eurooptimismus-euroskepticismus v Británii.

bre, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme