Petr Jarchovský o filmu Učitelka: Jde o téma strachu a ochoty nechat se korumpovat

5. červenec 2016

Jednou z motivací ke psaní je pozitivně motivovaná pomstychtivost, říká dramaturg a scenárista Petr Jarchovský. Možná i to ho vedlo k tomu, aby napsal scénář k filmu Učitelka, který je zařazen do hlavní soutěže Mezinárodním festivalu Karlovy Vary. O čem film vypráví? A proč je ve slovenštině?

Základní konflikt filmu se na konci 70. let skutečně odehrál – rodičovská schůzka připomínající soudní drama. Osobou, která je obviněna, je učitelka, a jde o to, zda bude shledána odpovědnou za to, co se stalo.

„ Jde o manipulaci a zneužívání svého postavení, kdy si dotyčná bere děti za rukojmí a rodiče za své vazaly,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným ze Sadové kolonády v Karlových Varech.

Čtěte také

Snímek nemá podávat zprávu o tom, co tady bylo, ale vyprávět o lidské povaze – kantor působí na mladé duše ve věku, kdy si utváří žebříčky, má svou odpovědnost. „A o tom ten film také je,“ dodává s tím, že jde o téma strachu a z toho vyplývající ochoty nechat se korumpovat.

S režisérem Petrem Hřebejkem sháněli producenta, a řízením osudu se scénáře ujal slovenský producent a televize. Najednou stáli před otázkou, zda si mohou dovolit příběh přenést do slovenských reálií, a vzhledem k tomu, že se příběh odehrává v době společného státu, tak to nebyl problém – film je ve slovenštině se slovenskými herci.

„Najednou vám tam hráli fantastičtí herci, které nemáte s ničím propojené,“ pochvaluje si spolupráci se slovenskými herci – tvářemi, které neznal z žádného kontextu. Zároveň připomíná, že film vznikal dlouho, ale za skromných podmínek se ho nakonec podařilo natočit.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.