Figuríny mrtvých policistů, transparenty, trumpety. Vítejte v olympijském Riu

Přesně za měsíc vypuknou v Riu de Janeiru první olympijské hry na jihoamerickém kontinentu. Sportoviště by měla být už teď až na menší nedodělky hotová. Špatné zprávy ale přicházejí ohledně bezpečnosti. Místní vláda, která financuje policejní jednotky, nemá peníze. Teď se to navíc mohou dozvědět přímo lidé, kteří do Ria přiletí. Jako první uvidí transparenty ‚vítejte v pekle‘ nebo figuríny, představující mrtvé policisty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na letišti čekají návštěvníky třeba figuríny mrtvých policistů

Na letišti čekají návštěvníky třeba figuríny mrtvých policistů | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Šéf odborů jednoho z policejních útvarů João Rodrigues říká, že policisté jsou zabíjeni a mučeni zločinci. Jak prý má být turista v bezpečí, když nejsou v bezpečí ani muži zákona. Tvrdí, že vláda jejich profese zanedbává.

Guvernér státu Rio de Janeiro Francisco Dornelles krizi přiznává i ve školství a zdravotnictví. Ale když řekne, že policejní auta mají na benzin jen do víkendu, je jasné, že problém je velký.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Riu de Janeiru natáčel reportér David Koubek

Stát nám dluží platy. Za květen jsme dostali jen jednu splátku, nevíme, jestli dostaneme červnový, říká hasičský důstojník Walter Eduardo.

Pár turistů ze Spojených států má po příletu smíšené pocity. Nevědí, komu věřit, koneckonců stávkami a protesty je Brazílie známá. Říkají, že se nebojí, že by se jim něco stalo, ale člověk prý nikdy neví.

Starosti rozdmýchalo mimo jiné loupežné přepadení paralympijské reprezentantky Austrálie nebo krádež kontejnerů s technikou dvou německých televizí. Ty se nakonec našly.

Starosta Ria Eduardo Paes se zlobí na svého politického kolegu guvernéra, že problém policie neřeší. Později, při inauguraci jedné z olympijských staveb, řekl, že bude s místní vládou spolupracovat:

Do Ria zamíří posily - vojáci a federální garda

„Ano, mám problém s bezpečnostní. To není nic nového. To je v Riu už roky. Ale není to problém olympijský." Navíc v průběhu her přijedou posily - vojáci a federální garda. Počtem policii daleko překonají.

Olympijská infrastruktura je přitom už téměř připravená. Starosta otevřel měsíc a den před zahájením olympijských her autobusový koridor, který spojuje dva největší areály - Olympijský park ve čtvrti Barra a Deodoro, kde bude třeba vodní slalom nebo moderní pětiboj.

„Tuhle cestu jsme nazvali Transolímpica. Dříve vůbec neexistovala, je to nová trasa. Má asi 26 kilometrů a dva tunely - kilometr a půl dlouhý a druhý kratší, asi 200 metrový," říká starosta Paes.

Rozdíl mezi bohatými a chudými v Riu de Janeiru | Foto: David Koubek

Při olympijských hrách by měla expresní silnice s jedním pruhem vyhrazeným autobusům sloužit jen sportovcům a návštěvníkům. Metro by mělo jezdit 5 dní před olympijskými hrami, bez nouzové půjčky z federálního rozpočtu by to ale nešlo.

Téměř hotová jsou i sportoviště, včetně velodromu, který se zpozdil kvůli zásahu místních inspektorů práce. Německé firmě, která staví dráhy pro halovou cyklistiku po celém světě, zakázal pracovat v botách, na které byli zvyklí.

Vše už se připravuje také na ty, co si budou chtít odvézt konkrétní vzpomínku. Na pláži Copacabana se otevřel 20. obchod s olympijskými suvenýry. Tohle je ovšem megaobchod. Děti v něm potěší třeba hromady plyšových maskotů.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme