Nový plán na cestu člověka k Marsu. Už za 12 let

5. červenec 2016

Firma Lockheed Martin zveřejnila plán pro pilotovaný let k Marsu v roce 2028. Jeho součástí přitom není přistání lidí na povrchu Rudé planety.

Firma místo toho v rámci první výpravy lidí k Marsu klade důraz na vytvoření a provoz robustní stanice umístěné na oběžné dráze kolem planety, která bude hlavním opěrným bodem pro veškerou lidskou činnost v této oblasti.

Plánovaná orbitální stanice létající kolem Marsu získala název Mars Base Camp.

6 lidí, kteří zde budou žít a pracovat uvnitř jejích modulů, se bude věnovat podrobnému studiu Marsu prostřednictvím palubních přístrojů, dále budou řídit robotická vozítka, jezdící na povrchu Marsu, a budou také řídit sběr vzorků marťanských hornin a starty návratových sond s těmito vzorky z povrchu Marsu směrem ke stanici.

Těžiště práce astronautů a vědců obývajících stanici bude spočívat právě v dálkovém (teleprezenčním) ovládání robotů nacházejících se na Marsu, aniž by lidé museli sami přistávat, vystavovat se dalšímu riziku a zatěžovat finanční rozpočet výpravy dalšími obrovskými částkami, které by byly s případným přistáním lidí na Rudé planetě spojeny. Astronauti také budou z oběžné dráhy pečlivě studovat a vybírat potenciální vhodná místa k budoucímu přistání modulů s lidmi.

Na plnění všech zmíněných úkolů by přitom měly v principu stačit naše současné technologie. Výpravu s přistáním lidí na Marsu sice plánuje uskutečnit NASA, avšak v mnohem delším časovém horizontu, nejméně o 5-10 let později. Firma Lockheed Martin přitom není v oblasti výzkumu kosmu žádným nováčkem - podílí se mj. na stavbě řady družic a kosmických sond a je také hlavním výrobcem momentálně jediné existující pilotované kosmické lodi, která je schopna letu k jiným vesmírným tělesům - Orionu.

Projekt Mars Base Camp firmy Lockheed Martin

2 lodě typu Orion budou také součástí marťanské orbitální stanice. Zde budou sloužily především jako velitelské a řídící moduly, vybavené různými komunikačními a navigačními technologiemi. Jedné z nich by bylo také možné využít k výletům ke dvěma malým měsícům Marsu.

Orbitální stanice Mars Base Camp také bude obsahovat dva habitaty - obytný a výzkumný (laboratorní) modul, které budou sloužit k několikaměsíčnímu i delšímu bezpečnému životu i práci kosmonautů v oblasti Marsu. Dále budou k orbitální stanici připojeny 2 sekce se solárně elektrickým pohonem, čili všechny důležité funkce zde budou zdvojeny.

První moduly orbitální stanice by se do vesmíru měly podle plánu vydat zhruba v roce 2021. Jejich kompletace by se pravděpodobně odehrála zčásti v oblasti mezi Zemí a Měsícem, zčásti u Marsu. Zhruba v téže době by se měla do vzdálenějšího vesmíru vydat i první kosmická loď typu Orion, a to s lidskou posádkou na palubě.

Let lidí k Marsu by zřejmě následoval až po mnoha dalších letech a zkouškách technologií, zejména systémů pro dlouhodobou podporu života. Samotný transport veškerých potřebných komponent stanice k Marsu (kolem roku 2028) nebude snadnou záležitostí, i když na oběžnou dráhu kolem Země je zřejmě dopraví raketa Space Launch System. Firma Lockheed Martin doufá, že se jí podaří o výhodách jejího konceptu Mars Base Campu přesvědčit agenturu NASA.

Zdroje: Lockheed Martin, Popular Science, Spaceflight Insider, AstroWatch, Space.com 1, Space.com 2, Futurism 1, Futurism 2, Digital Trends

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.