Francouzská vyšetřovací komise doporučila kvůli terorismu reformovat tajné služby

Francie by podle parlamentní vyšetřovací komise měla reorganizovat své tajné služby. Komise to napsala ve své zvláštní zprávě o bezpečnostních selháních před pařížskými teroristickými útoky, při kterých loni v lednu a v listopadu zemřelo celkem 147 lidí. Dokument doporučuje spojení všech zpravodajských služeb do jednoho velkého úřadu. Měla by se tak zefektivnit spolupráce agentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský premiér Manuel Valls

Francouzský premiér Manuel Valls | Zdroj: Reuters

Jedním z navrhovaných opatření je zřízení národní protiteroristické agentury podle amerického vzoru. Ta by měla být podřízená přímo předsedovi vlády.

Nedostatek komunikace mezi francouzskými úřady kritizovala v televizi i-Tele také advokátka obětí pařížských útoků Samia Maktoufová. Podle ní měli úředníci po útocích potíže při identifikaci mrtvých a zraněných.

Rodiny obětí si také stěžují na nedostatky při zásahu proti teroristům. Parlamentní vyšetřovací komise ale dospěla k závěru, že listopadovým teroristickým útokům v Paříži zabránit nešlo.

Vyšetřovací komise se také zabývala výjimečným stavem, který po teroristických útocích vyhlásil francouzský prezident Francois Hollande. Na ochranu škol, synagog, úřadů, dopravních uzlů a dalších citlivých míst armáda nasadila skoro 7 tisíc vojáků.

Policie také například získala možnost provádět domovní prohlídky bez předchozího souhlasu soudu. Podle parlamentní vyšetřovací zprávy je ale dopad výjimečného stavu na bezpečnost ve Francii jen omezený.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme