Ulice Poličky zdobí unikátní dveře. Jsou pestrobarevné a bohatě vyřezávané

6. červenec 2016
Česko – země neznámá

Turisté míří do Poličky v Pardubickém kraji zejména kvůli procházce po nejdelších hradbách v Česku. Nebo kvůli návštěvě rodné světničky skladatele Bohuslava Martinů. Město se ale může pochlubit i dalším unikátem, o kterém mnoho lidí vůbec neví. Domy v Poličce mají totiž výjimečné dveře.

Odborníci z oblasti dějin umění soudí, že tak výrazný a hlavně ucelený soubor zdobených dveří a vrat měšťanských domů v Česku nikde jinde nenajdeme. Umělecky ztvárněné dřevěné dveře vznikly v jednom období, ve druhé polovině 19. století. Paradoxně k tomu přispěla tragická událost, která se zásadně zapsala do dějin malého východočeského města. Tvář Poličky změnil požár.

Polička se ocitla v plamenech v roce 1845. Až na několik málo domů uvnitř hradeb vyhořelo celé město. Po požáru došlo k jednotné přestavbě Poličky v duchu klasicismu. Barokní štíty městských domů zmizely a domy dostaly střídmé fasády. V případě dveří ale vlastně došlo k opaku: „Střídmá barokní vrata se postupně nahradila bohatě zdobenými, klasicistně vyřezávanými vraty,“ popisuje historik a ředitel poličského městského muzea David Junek.

Většina zdobených vrat a dveří vznikla v Poličce po roce 1845, v rozmezí 20 až 30 let. Soubor více než 80 vyřezávaných dveří je dílem asi čtrnácti místních truhlářských mistrů. Dekor dveří je velmi rozmanitý. Odborníci tak mohou rozlišit rukopis jednotlivých truhlářských dílen. Do dnešních dnů se v Poličce zachovala přibližně polovina původního počtu zdobených vrat.

Mít lepší dveře než soused

Zajímavé je, že bohatě zdobené dveře si v Poličce pořizovali i méně movití obyvatelé města. Honosná vrata tak najdete nejen na bohatých domech, ale i na nízkých domcích řemeslníků a zemědělců za hradbami na předměstí.

Vrata domu čp. 181 na Palackého náměstí s mimořádně plastickou řezbou

„Mít zajímavé zdobené dveře byla pro majitele domu prestižní záležitost. A samozřejmě to byla i chlouba truhlářského mistra,“ dodává David Junek. „Víme, že se sousedé často předháněli. V Poličce máme doloženo 36 vyřezávaných vrat a dveří na právovárečných domech, 28 na neprávovárečných domech uvnitř města a 21 na předměstích.“

Na dveřích v Poličce se velmi často objevuje oblíbený motiv klasicismu, mnoholistá růžice. Při procházce městem často uvidíte také velum, tzv. klasicistní slunce. Domy i jejich majitele ale symbolicky ochraňují i lvi. Lví hlavy nejsou jen vyřezávané. Na dveřích jsou často umístěny v podobě kovových odlitků. Ty se kdysi se zbytkem plochy dveří sjednocovaly nátěrem.

Vrata jednoho z měšťanských domů na Palackého náměstí zdobí výrazné lví hlavy v kombinaci s věncem z vinných listů a hroznů. Věnec kdysi obecně symbolizoval pohostinství. „Dnes je v tomto domě sice řeznictví, ale dříve to jistě bývala krčma. Její jméno dnes už neznáme,“ dodává historik David Junek. Městské muzeum v Poličce v současné době připravuje rozsáhlou publikaci o unikátním souboru poličských dveří, vyjít by měla ještě letos.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.