České gripeny možná odletí na Island s raketami pro ničení vzdušných cílů

České gripeny budou na podzim opět hlídat nebe nad Islandem. Poprvé ale při zahraniční misi mohou být vyzbrojeny raketami dlouhého dosahu pro ničení vzdušných cílů. Informoval o tom ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stíhačka Jas-39 Gripen

Stíhačka Jas-39 Gripen | Foto: Evelyna Kulíšková | Zdroj: Český rozhlas

„Naše gripeny by poprvé při plnění úkolů v zahraničí mohly být vyzbrojeny raketami AMRAAM (vzduch-vzduch). Pro piloty to bude nová zkušenost a příležitost k výcviku mimo české území," řekl ministr obrany Martin Stropnický.

Českou jednotku o síle asi 70 mužů a žen povede Jaroslav Tomaňa, velitel taktické letky ze základny v Čáslavi. Přípravy na misi jsou již podle něj v plném proudu.

„V současné chvíli se soustředíme na kurzy a školení, které jsou součástí plánu přípravy," poznamenal Tomaňa.

Všechny účastníky mise čeká v červenci také zdravotní kontrola. Plánuje se i přeprava materiálu a lidí nebo přelet letounů JAS-39. „Odlet první části uskupení je plánován na konec září," dodal Tomaňa.

Český gripen v hangáru na islandské základně Keflavík | Foto: Evelyna Kulíšková

Armáda počítá, že i letos piloti na Island přeletí za pomoci leteckého tankeru, ze kterého budou za letu čerpat palivo. Zároveň ale nevylučuje druhou variantu, že letouny na Island doletí s mezipřistáním. Jde zároveň o záložní plán pro případ, že by měl tanker nebo gripeny technické potíže.

„V takovém případě musí být piloti připraveni provést přistání na záložním letišti, letoun doplnit palivem a připravit pro opakovaný vzlet bez asistence pozemního personálu," upřesnil Tomaňa.

Čeští stíhači budou islandský vzdušný prostor hlídat již potřetí. Stejně jako v minulosti budou nasazeny čtyři gripeny, pátý bude záložní. Do akce nyní armáda vyšle především nováčky.

„Bylo by jednoduší pro samotné splnění úkolu složit uskupení z příslušníků, kteří již misi na Islandu absolvovali, ale to není cesta, kterou jsme se rozhodli jít. Hlavní prioritou při výběru osob bylo rozšíření operačních a bojových schopností u 21. základny," podotkl Tomaňa.

Island je sice zakládajícím členem NATO, nemá ale vlastní armádu. Nad jeho vzdušným prostorem tak hlídkují jeho spojenci. Nestřeží pouze ostrov, ale i asi 200 kilometrů široký pás kolem něj.

„Mise typu Air Policing patří mezi hlavní úkoly Armády České republiky v rámci našeho letošního působení v zahraničních operacích. Snažíme se tak rozšířit spektrum schopností nasaditelnosti našich vzdušných sil," sdělil náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Česká armáda má ze Švédska od výrobce Saab pronajato 14 gripenů. Do zahraničí byly vyslány čtyřikrát, vždy hlídaly vzdušný prostor členských států NATO.

V letech 2009 a 2012 hlídkovaly nad pobaltskými státy, loni a předloni byly vyslány na Island. Loňská srpnová mise nebyla dlouhodobě plánována, čeští piloti na ostrově nahradili kanadské kolegy. Kanada tak mohla své stroje vyslat do boje proti takzvanému Islámskému státu.

JAS-39 Gripen | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme