Svět vám dříve pomohl, máte co vracet, vzkazuje do střední Evropy UNICEF

Šéf programu UNICEF na ochranu dětí Cornelius Williams nechápe postoj středoevropských států k přerozdělování uprchlíků. Česku a dalším zemím se podle něj dostalo v minulosti zahraniční pomoci, a mají teď proto co vracet. Williams to dnes řekl v Berlíně po zveřejnění zprávy Dětského fondu OSN (UNICEF).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf programu UNICEF na ochranu dětí Cornelius Williams je rozčarován z postoje středoevropských států k přerozdělování uprchlíků.

Státy takzvané visegrádské čtyřky, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, dlouhodobě odmítají přerozdělování statisíců migrantů podle kvót.

„My to moc nechápeme, jsme z toho trochu zmateni, protože dějiny těchto zemí znamenají, že by teď měly něco vracet," řekl Williams.

Referendum o kvótách na migranty bude 2. října, rozhodl maďarský prezident

Číst článek

Očekával by prý, že země, kterým se v minulosti dostalo zahraniční pomoci, budou nyní také ochotny pomáhat. Zmínil přitom pomoc ze strany Evropské unie, ale i podporu světové veřejnosti pro Československo během takzvaného pražského jara v roce 1968.

„Byl jsem studentský aktivista a pamatuji si podporu pro Čechy při jejich povstání," dodal Williams, rodák z africké Sierry Leone.

Evropa by podle něj měla být s uprchlíky solidární. „Jsme přesvědčeni, že Evropa měla ukázat naprostou solidaritu s těmi lidmi," uvedl na adresu běženců Williams.

Spory s EU ohledně kvót

Odmítavý postoj zemí visegrádské čtyřky k přerozdělování statisíců migrantů podle kvót už dříve vyvolal spory s vysokými představiteli a dalšími zeměmi EU.

Ministr zahraničí Lucemburska Jean Asselborn například začátkem května uvedl v německém deníku Aachener Nachrichten, že dostává záchvaty, když slyší země Visegrádu mluvit o tom, že nemají tradici v přijímání uprchlíků. Svá slova ale o měsíc později v Praze mírnil.

„Bez solidarity to ale nepůjde. Žádný stát v Evropě by na tohle neměl zůstat sám,“ zdůraznil Asselborn s odkazem na uprchlickou krizi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme